13:41 / 17.06.2019.

Autor: P.F./Hina

"Narod odlučuje" ne vjeruje Saboru: Traže odluku Ustavnog suda

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Inicijativa to argumentira da je jedino Ustavni sud nadležan odlučiti jesu li ispunjene sve ustavne pretpostavke za raspisivanje referenduma za promjenu izbornog sustava.
Građanska inicijativa (GI) "Narod odlučuje" podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom zaključka, kojim je Sabor u veljači odbacio raspisivanje referenduma o izbornom sustavu, očekujući od suda da ukine taj zaključak te ispita jesu li ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma. 

Ta je inicijativa to učinila s argumentacijom da je jedino Ustavni sud nadležan odlučiti jesu li ispunjene sve ustavne pretpostavke za raspisivanje referenduma za promjenu izbornog sustava.

- Hrvatski sabor ne može samostalno odlučivati da se ne raspiše referendum. Ako smatra da nisu zadovoljene pretpostavke za njegovo raspisivanje, Sabor je prethodno dužan pitati Ustavni sud, a sud je dužan odlučiti jesu li zadovoljene pretpostavke za raspisivanje referenduma, rekao je koordinator GI "Narod odlučuje" Luka Mlinarić na konferenciji za novinare ispred Ustavnog suda.

Dodao je da je Ustavni sud jedini isključivo nadležan odlučiti jesu li ispunjene sve ustavne pretpostavke za raspisivanje referenduma.

- Očekujemo da će Ustavni sud postupiti u skladu s Ustavom i svojim ovlastima, ukinuti zaključak Hrvatskog sabora i sam ispitati jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma, poručio je.

Članica Organizacijskog odbora GI "Narod odlučuje" Natalija Kanački podsjetila je na "političke opstrukcije" inicijative prije, tijekom i nakon prikupljanja potpisa. Ustvrdila je da su saborski zastupnici, ministri i premijer na razne načine pritiskali inicijativu.

- Sve to skupa govori o velikoj difamaciji ove građanske inicijative, smatra Kanački.

Kazala je i da su prijedlog sudu podnijeli na 30. obljetnicu HDZ-a, koji je prije trideset godina bio glavni pokretač i akter za uspostavljanje slobodne i demokratske Republike Hrvatske.

- Trideset godina nakon toga premijer Andrej Plenković i ministar uprave Lovro Kuščević opstruiraju volju naroda, kradu potpise, varaju, lažu, sprječavaju i sužavaju demokratski prostor kao da ne živimo u demokraciji, rekla je.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!