11:45 / 21.10.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

"Narod odlučuje" traži neovisnu reviziju potpisa za referendum

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Građanska inicjativa "Narod odlučuje" zatražila je neovisnu reviziju potpisa koje je prikupljala za referendum o izbornom sustavu jer sumnjaju da se manipuliralo prilikom provjere, kojom je utvrđeno da nemaju dovoljan broj potpisa za dva referendumska pitanja.
Građanska inicijativa "Narod odlučuje" zatražila je neovisnu reviziju potpisa koje je prikupljala za referendum o izbornom sustavu jer sumnjaju da se manipuliralo prilikom provjere, kojom je utvrđeno da nemaju dovoljan broj potpisa za dva referendumska pitanja o izbornom sustavu.

Inicijativa je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskoga sabora ponovno optužila ministra uprave Lovru Kuščevića da je manipulirao provjerom potpisa i prikupljenim podacima. Zbog sumnje u manipulaciju tražimo neovisnu reviziju provjere potpisa. Tražimo da se oformi neovisno povjerenstvo koje neće biti sastavljeno od Plenkovićevih ili Kuščevićevih poslušnika kako bi ponovno prebrojilo sve potpise i kako bi provjerili one potpise koji su proglašeni nevaljanima. Zašto? Zato što znamo da je više od 10 posto građana zatražilo raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava, rekao je Luka Mlinarić, jedan od koordinatora Inicijative.

Inicijativa traži i da tvrtka APIS, koja je bila zadužena za provjeru potpisa, osigura fizički i elektronički pristup potpisima koji su proglašeni nevaljanima i da jasno bude naznačena osnova na temelju koje su proglašeni nevaljanima.

Članica Organizacijskog odbora Inicijative Natalija Kanački navela je da su prikupili 99,12% potpisa, potrebnih za raspisivanje referenduma (371.750 od potrebnih 374.740) za prvo te 97,98 posto (367.169 od potrebnih 374.740) potrebnih potpisa za drugo referendumsko pitanje.

U bilo kojim drugim okolnostima, kada bi se recimo radilo o izborima, ovako malu marginu zasigurno bismo nazvali izbornom prevarom, ustvrdila je.

Ističe pritom da je Kuščević od samo početka prikupljanja potpisa bio izričito protiv Inicijative i kao takav dobio je koordinaciju upravljanja provjere potpisa, a u povjerenstvu koje je provelo tu provjeru bili su dopušteni samo predstavnici MUP-a, Ministarstva uprave i AZOP-a.

Odluku Ministarstva uprave da se omogućava zainteresiranima uvid u potpise birača za referendume, koji su proglašeni neispravnim i nevažećim, Kanački je prokomentirala kazavši da se informacija o tome pojavila sat, dva nakon što je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dala kritiku na transparentnost i izrazila nezadovoljstvo jer prilikom pregleda potpisa nisu bili omogućeni promatrači.

Inicijativa će se prijaviti za taj postupak uvida s 20 svojih ljudi, potvrdili su novinarima, ali smatraju da je i tu riječ o zamaglijivanju, opsjeni i nastavku političke igre da, ustvari, ne dođe do raspisivanja referenduma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!