11:31 / 08.09.2018.

Autor: I.H./HRT

'Narod odlučuje' traži transparentnost provjere potpisa

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prihvaćaju da tvrtka APIS taj posao obavi, ali inzistiraju na kriterijima prema kojima će se utvrditi što je vjerodostojan potpis i promatračima.
Proces provjere broja i vjerodostojnosti potpisa za referendum je netransparentan i nevjerodostojan na način na koji ga provodi ministar Kuščević - ponovili su članovi građanske inicijative Narod odlučuje.

Prihvaćaju da tvrtka APIS taj posao obavi, ali inzistiraju na kriterijima prema kojima će se utvrditi što je vjerodostojan potpis i promatračima.

Pozivamo ovim putem ministra da javno objavi javni natječaj na temelju kojeg je tvrtka APIS dobila posao obavljanja provjere broja i vjerodostojnosti potpisa. Također nastavljamo inzistirati da se predstavnicima inicijative Narod odlučuje, ali i Transparency internationalu i HHO-u omogući promatranje provjere broja potpisa jer je to jedini jamac 100-postotne transparentnosti tog procesa, rekao je Luka Mlinarić, član građanske inicijative Narod odlučuje.Članica Organizacijskog odbora Inicijative "Narod odlučuje" Natalija Kanački izjavila je kako njihovo nepovjerenje nije usmjereno prema djelatnicima APIS-a ili bilo kojeg ministarstva nego prema politici koju te institucije provode.

Ustvrdila je da Inicijativi Narod odlučuje, kao zainteresiranoj strani treba omogućiti promatranje, kako bi se spriječile moguće manipulacije. Referendum nije u interesu države, to je sam ministar rekao. Mi smo druga zainteresirana strana i imamo pravo stajati tamo, to nalaže sva europska procedura. Najveća mogućnost za netransparentnost na svim izborima i referendumima je upravo mjesto prebrojavanja glasova i potpisa. Zato postoje promatrači, jer je to najosjetljivije mjesto i ako nema trećih nepristranih osoba, mi ne znamo što se tamo događa, ustvrdila je Kanački.Kazala je kako još nisu poznati kriteriji ni procedura provjere potpisa, kao ni pravilnik kojim će se utvrdili što je to vjerodostojan potpise, primjerice hoće li biti valjan potpis ako nedostaje broj slova u imenu i prezimenu, jedan broj u OIB-u i slično. Prozvala je ministra Kuščevića zbog njegove izjave da određene osobe zagađuju medijski prostor te ocijenila kako takva osoba ne može biti zadužena za provjeru potpisa, posebno bez prisutnosti promatrača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!