13:02 / 27.07.2018.

Autor: M.M./HRT

Narod odlučuje uputio apel europskim institucijama

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

GI Narod odlučuje uputila apel europskim institucijama, jer kako kažu, Vlada opstruira narodni referendum za pravedniji izborni sustav.
Želimo izraziti zabrinutost što Vlada nakon mjesec i pol još nije donijela odluku o prebrojavanju i provjeri vjerodostojnosti potpisa za referendum. Moramo naglasiti da je našim volonterima koji su pregledavali i brojali potpise trebalo manje od dva tjedna i zato smatramo da ovim postupcima Vlada namjerno odugovlači, rekla je Jelena Teklić, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.

Vlada je u više navrata grubo prekršila preporuke Venecijanske komisije koja nalaže da vlast oko referendumskih pitanja mora zauzeti neutralan stav i da bi bilo dobro da prebrojavanje i provjeru potpisa povjeri neutralnom i neovisnom tijelu, istaknula je Teklić.

Državno izborno povjerenstvo je nepristrano tijelo koje od osamostaljenja Hrvatske provodi izbore, a također su i zadnji put za izbore za predsjednika Republike Hrvatske u 48 sati prebrojali 600.000 potpisa predsjedničkih kandidata, tako da nema razloga da Vlada ne povjeri upravo provjeru vjerodostojnosti prikupljenih potpisa za referendum DIP-u kao nepristranom i neovisnom tijelu, stoji u priopćenju GI narod odlučuje.

Građanska inicijativa je europskim institucijama izrazila zabrinutost nad kršenjima demokratskih procesa kojima Vlada Andreja Plenkovića kompromitira svoju obavezu neutralanosti. Naime, brojni Vladini dužnosnici su tijekom prikupljanja potpisa za dva referendumska pitanja neutemeljeno optuživali GI Narod odlučuje i iznosili lažne tvrdnje. Podsjećamo da se isti političari nalaze u sukobu interesa, jer mjere koje Narod odlučuje predlaže ovim referendumom mijenjaju način na koji će oni biti birani na sljedećim izborima.

Na pitanje novinarke da podsjeti još jednom na zahtjeve GI Narod odlučuje, odvjetnik Darko Varnica je odgovorio da se zahtjevi odnose na dva referendumska pitanja. Prvo se odnosilo na smanjenje broja zastupnika u Hrvatskom saboru na 100 do 120, uvođenje tri preferencijalna glasa bez cenzusa od 10 posto, uvođenje elektroničkog i dopisnog glasovanja, uređenje izbornih jedinica tako da bi svaka izborna jedinica, sukladno zakonu, odgovarala postojećim upravnim jedinicama. Drugo referendumsko pitanje se odnosi na to da bi predstavnici nacionalnih manjina u Saboru bili izuzeti iz glasovanja o povjerenju Vladi i državnom proračunu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!