11:19 / 16.10.2018.

Autor: M.M./HRT

"Narod odlučuje" uputio tužbu pučkoj pravobraniteljici

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Inicijativa "Narod odlučuje" tužila je Hrvatski sabor, Vladu i Ministarstvo uprave pučkoj pravobraniteljici jer smatra da su svojim nezakonitim odlukama doveli u pitanje ustavno pravo više od 405.000 hrvatskih građana.
Građanska inicijativa "Narod odlučuje" tužila je Hrvatski sabor, Vladu i Ministarstvo uprave pučkoj pravobraniteljici jer smatra da su svojim nezakonitim odlukama o brojenju potpisa i nedopuštanjem promatrača doveli u pitanje ustavno pravo više od 405.000 hrvatskih građana koji su svojim potpisom zatražili raspisivanje referenduma, rekao je Tvrtko Krpina, koordinator inicijative.

Ističe da je inicijativa "Narod odlučuje" prikupila 30.000 potpisa više nego što je potrebno, no kako kažu, premijer Plenković i ministar Kuščević odbijaju te potpise i tvrde da ti hrvatski građani zapravo nisu dali potpise, da ne žele referendum. "Tvrde da više od 30.000 potpisa ne postoji, da se hrvatski građani ne znaju potpisati ili prepisati OIB iz osobnog dokumenta", izjavio je Krpina.  

"Želimo istaknuti da ni mi ni hrvatska javnost ne znamo što se protekla dva mjeseca događalo s potpisima. Kako možemo znati da se ti potpisi nisu krivotvorili, križali, upisivale nove brojke ili na bilo koji način kompromitirali potpisi? Da vjerujemo Kuščeviću koji je nekoliko puta lagao o inicijativi? Ne možemo mu vjerovati", ustvrdio je Krpina, koji je objasnio kako "Apis i Povjerenstvo koje odlučuje koji su potpisi valjani nisu neutralne i nepristrane institucije, jer su njihovi čelnici ili članovi imenovani od strane Plenkovića ili Kuščevića".


Kuščević: Točan broj potpisa mogli bi znati sutra

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je da je Apis dovršio svoj posao prebrojavanja glasova te kako vjeruje da će već sutra na sjednici Vlade izvijestiti o konačnom broju valjanih, odnosno nevaljanih potpisa.

-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!