11:51 / 07.08.2020.

Autor: I.Z./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Nasić: Sve je spremno za 305. sinjsku alku

-

-

Foto: - / -

Nasić je rekao da je odgođena svečana večera, ali da alkari neće nositi maske na samom trkalištu.
Ove nedjelje održava se 305. sinjska alka. Tajnik Alkarskog društva Ivan Nasić u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" kazao je da je sve spremno za Baru, Čoju i Alku. Dodao je da je cijeli program prilagođen epidemiološkim mjerama.

- Tehnički, Alka se održava na isti način kao i  do sada. Sve ono što je naslonjeno na Alku, mi smo reducirali na jedan optimalni minimum. Gledalište će biti reducirano na jednu četvrtinu, dodao je.

Nasić je rekao da je odgođena svečana večera, ali da alkari neće nositi maske na samom trkalištu. Tajnik Alkarskog društva naglasio je da se nije ni razmatrala mogućnost da se Alka ove godine odgodi.

- Da je to bilo nužno, mi je održali bez prisustva gledatelja, ali bi održali tradiciju. Organizacija Alke je veliki pogon, mi smo imali marketinške obveze, dogovoren je i direktan televizijski prijenos. Zbog tih razloga, a najviše zbog tradicije nije dolazilo u obzir da se Alka odgodi, poručio je Nasić.

Dodao je da mladi pokazuju veliki interes da postanu alkari.

- Kad je tradicija duga više od 300 godina onda to ima neku snagu. Alka je dignuta ne samo na nacionalni, nego kao i europski, svjetski brend. Mi se rađamo ovdje sa željom da budemo alkari, kazao je.

Sudionici Alke mogu biti samo neporočni žitelji Sinja i Cetinske krajine, članovi Viteškog alkarskog društva u Sinju, ako su tu rođeni i roditelji im tu imaju zavičaj.

Nasić je naglasio da se Alka ove godine održava u nedjelju, 9. kolovoza u 16.30, te je pozvao gledatelje da prate Alku preko malih ekrana, jer je ove godine limitiran broj posjetitelja.

Cijeli razgovor pogledajte u videu
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!