08:06 / 07.02.2018.

Autor: HRT

Nasilje među mladima – gdje mi kao društvo i pojedinci griješimo

-

-

Foto: - / -

Ako svojim primjerom mogu samo jednog klinca promijeniti i roditeljima otvoriti oči, onda se moja ovisnost isplatila, poručio je Marin Ivanović Stoka.
Je li nasilje među mladima u porastu? Ili je tučnjava dviju djevojaka u Splitu samo izdvojen slučaj? Zašto su stotine mladih gledali nasilje, čak ga i snimali – umjesto da ga zaustave? Gdje mi kao pojedinci, roditelji, odgajatelji i kao društvo griješimo? Na ova, ali i mnoga druga pitanja u emisiji "Dobar dan, Hrvatska" odgovore su pokušali dati reper Marin Ivanović Stoka, salezijanac don Mihovil Kurkut i dječji psihijatar primarijus Domagoj Štimac.

U emisiji su govorili i srednjoškolci iz Splita, istaknuvši kako je mladima potrebna ljubav i borba za istinske vrijednosti. Zanimljiva je i teza, koja se čula u emisiji, kako su mladi često gladni autoriteta.

Osnova je obitelj, ali u današnje vrijeme roditelji rade mnogo, nemaju vremena za svoju djecu, često se razvode, pa djeca ostaju bez roditeljske pažnje i nakraju institucije odgajaju dijete. Adolescente je teško, skoro nemoguće odgajati, njih možemo samo usmjeravati, napomenuo je primarijus Štimac.

U vezi sa splitskim slučajem, gdje smo vidjeli stotine mladih koji su nasilje gledali, čak i snimali, pomoćnica načelnika Policijske akademije, dr. sc. Davorka Martinjak naglasila je kako čin promatranja i čin nereagiranja onih koji promatraju izjednačava s onima koji vrše nasilje.

Splitski slučaj pokazauje da je društvo, što se tiče odgoja, dosta zakazalo i da izgleda kako nam sam odgoj nije bitna stvar. Možemo to vidjeti u različitim situacijama - govori se mnogo o kurikularnoj reformi - o tehnologiji, o nekom kurikulu, obrazovanju, ali riječ odgoj ne čuje se nigdje. Kao da danas odustajemo od toga, naglasio je don Mihovil Kurkut.

Marin Ivanović Stoka govorio je o svojoj borbi s ovisnošću: Ako svojim primjerom mogu samo jednog klinca promijeniti, i roditeljima otvoriti oči, onda se moja ovisnost isplatila, poručio je.

U videoprilogu pogledajte snimku razgovora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!