18:52 / 21.09.2020.

Autor: Blanka Uzelac/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Nasilje nad ženama i djecom eskaliralo

-

-

Foto: - / -

Žrtve obiteljskoga nasilja izgubile su povjerenje u institucije, a broj slučajeva zlostavljanja puno je veći.
Posljedice epidemije izazvane koronavirusom godinama će osjećati žrtve obiteljskoga nasilja, koje je nažalost u porastu. Zbog češćeg boravka u kući, već u prvih 6 mjeseci ove godine u Rijeci je porastao broj silovanih žena. U Centru za participaciju žena u društevnom životu ističu da se žrtve nasilja moraju osnažiti, dok im u tome pomoć mora pružiti i država.

Žrtve obiteljskoga nasilja izgubile su povjerenje u institucije, a broj slučajeva zlostavljanja ustvari je puno veći. Na jedan prijavljen slučaj policiji u Centru procjenjuju da ih je 10 do 15 neprijavljenih.

- Ono što je mene zaprepastilo je da je u prvih 6 mjeseci ove godine 8 žena silovano. Inače te brojke godišnje su iznosile  jedna do dvije, do četiri. Znači da je nasilje eskaliralo, kazala je Antonija Pintar iz Centra za participaciju žena u društvenom životu Rijeka.

Češći boravak u kući sa zlostavljačem rezultirao je porastom nasilja. Žrtve se od zlostavljača spašavaju bijegom, a u sudskim procesima doživljavaju dodatnu traumu, kaže Pintar.

- Tako da na kraju ispada da sudstvo više štiti zlostavljača nego osobu koja je zlostavljana, dodala je Pintar.

I djeca trpe seksualno, fizičko, internetsko i vršnjačko nasilje. U osnovnoj školi Kantrida, primjerice, djeca imaju povjerenja u svoje nastavnike, a kroz radionice ističu nultu toleranciju na nasilje.

- Pozitiva, prijateljstvo, osnažiti prvenstveno djecu kako bi oni došli do izražaja, a ne oni koji im to rade, naglasila je Gordana Čargonja, OŠ "Kantrida", Rijeka.

I prolaznike na Korzu željeli su podsjetiti na važnost sprečavanja nasilja u obitelji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!