13:18 / 14.10.2019.

Autor: Podnevni Dnevnik/Regionalni dnevnik/IMS/Vicko Dragojević/HRT

Nastavlja se motrenje, no u tom dijelu Atlantika promet je slab

-

-

Foto: - / -

Nastavit će se pregledavati satelitske snimke, brodovi koji prolaze tim područjem upućeni su da obrate pozornost. Međutim nesreća je što je upravo taj dio Atlantika jedan od dijelova gdje je pomorski promet i najslabiji.
Potraga za kapetanom Dinom Miškićem i pomorcima nestalima na Atlantiku provodi se aktivnim motrenjem, za koje su zaduženi brodovi koji na svojim rutama prolaze tim prodručjem. Na posljednjim satelitskim snimkama uočen je objekt dužine 16 metara, ali nije riječ o splavi.

-  Mi smo jučer navečer vidjeli objekt, ali taj objekt nije povezan s ovom nesrećom, radi se o pomorskom objektu koji nije povezan s ovim događajem. Nastavljamo sa satelitskim osmatranjem kao dijelom aktivnog motrenja - rekla je direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) Maja Marković o potrazi za kapetanom Dinom Miškićem.U Dubrovniku je u tijeku konferencija o traganju i spašavanju na moru, na kojoj je bilo riječi i o traganju za nestalim pomorcima među kojima je i kapetan Dino Miškić. Na satelitskoj snimci pronađen je objekt veličine 16 metara i to je odmah pobudilo nadu da se radi o splavi, međutim pregledavanjem snimke ustanovljeno je da nije riječ o toj splavi već najvjerojatnije o brodici.

Nastavit će se pregledavati satelitske snimke, brodovi koji prolaze tim područjem upućeni su da obrate pozornost. Međutim nesreća je što je upravo taj dio Atlantika jedan od dijelova gdje je pomorski promet i najslabiji.U Hrvatskoj je broj intervencija traganja i spašavanja na moru u stalnom porastu. Samo prošle godine bilo ih je više od 600, što je u odnosu na godinu ranije porast od čak 60 posto. Jedno od rješenja su ulaganja u opremu i ljudstvo. Ove godine započeo je i projekt nadzora mora putem bespilotnih letjelica, a on će se nastaviti i iduće godine. Ipak, najteži je dio posla pronaći nove pomorce za službu.

Sve manje smrtnih slučajeva na moru

- Zapošljavanje u državnoj službi nije atraktivno. Mi tražimo backgorund nekakav pomorski, znači to su sve ljudi, u kapetanijama, koji su došli s brodova s daleko većih plaća, i nama je jako teško ispuniti bilo kakave uvjete kojim bi njih uspjeli privući. Mi u principu dobivamo pomorce kojima je dosta plovidbe, kaže pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić.

Ohrabrujuća vijest je da je, unatoč većem broju intervencija, sve manje smrtnih slučajeva na moru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!