Nastavlja se potraga za nestalim Poljakom na Biokovu

03.08.2020.

12:22

Autor: I.D./T.D./Anita Markovina Radnić/Dnevnik/IMS/HRT

-

-

Foto: - / -

Nestali poljski državljanin još nije pronađen. Traži ga 25 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.
Već četvrti dan intenzivno se traga za nestalim Poljakom na Biokovu, uključeni su deseci pripadnika HGSS-a, posada helikoptera iz Divulja, dronovi, termokamere i psi. Iznimno je vruće i sparno. Mora se što više toga obaviti prije nove promjene vremena.

-
Stipe Božić: Sve je manje nade

- Nestali poljski državljanin još nije pronađen. Traži ga 25 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja. Njih 10 je na samom Biokovu, a petnaestorica su se oko 11 sati ukrcala u helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izvijestila je za Podnevni dnevnik HTV-a reporterka Anita Markovina Radnić.

- Oni danas imaju poseban zadatak: pretražuju klisuru po klisuru, liticu po liticu, jer je riječ o vrlo nepristupačnom terenu. Uostalom, sv. Ilija je najnedostupniji planinski vrh u Hrvatskoj. Potragu dodatno otežavaju jako visoke temperature, a ne da li potraga rezultata. Poljak nije, kako to često turisti znaju, na Biokovo otišao u šlapicama ili japankama - on je sportaš, trčao je maratone, na planinu je išao prilično pripremljen, tako da je očito da se nešto ipak dogodilo, dodala je Markovina Radnić.

- Sutra se vrijeme malo kvari, danas moramo jako puno napraviti. Helikopterom se dižemo na planinu i onda ćemo stjenovite dijelove prolaziti sa špagom - penjat ćemo se po njoj i spuštati da vidimo da nije negdje sa strane izvan puteva, rekao je Dubravko Kavčić, HGSS.

Lociran je mobitel nestalog Poljaka, ali to u ovom slučaju i ne pomaže previše.

- To nije točno točka lociranja, nego opet dobijete nekakav krug gdje je dosta nepristupačan teren, dosta je kosina, sika, gdje se ne može pristupit, govori Mario Špar, HGSS Split. 

- Po potrebi danas ćemo napraviti analizu, strategiju i plan za iduće, naredne dane. Šanse uvijek postoje i mi nikako ne gubimo nadu. Znali smo i prijašnjih akcija pronalaziti ljude i nakon pet dana, tako da - ne posustajemo, rekao je Boris Rožić, HGSS.Novinar HTV-a, Ivica Đuzel, u javljanju za Dnevnik rekao je kako je ovo najveća ovakva potraga ove godine u Hrvatskoj na Jadranu, traga se za Poljakom koji je nestao u petak poslijepodne nakon grmljavinskog nevremena na Biokovu.

- Nestao je na izrazito opasnom predjelu između Bukovca i Sv. Ilije, to je inače najstrmiji dio planine, a posljednju fotografiju poslao je u petak oko 15 sati. Iako smo naviknuti svake godine na ovakve tužne događaje, ovaj je zaista misterij jer riječ je o pripremljenom profesionalcu dobra fizičkog stanja, maratoncu, 40-togodišnjaku koji je imao navigacijski uređaj i svu potrebnu opremu na osnovi koje je bio lociran nakon dojave obitelji. I danas su helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezeni prema Svetom Iliji deseci pripadnika HGSS-a, teren se pretraživao dronovima, termokamerama, uključeni su i psi, no opet ništa. Za večeras je najavljeno grmljavinsko nevrijeme koje će zasigurno otežati potragu, no u Makarskoj nam svi kažu da ne odustaju, rekao je Đuzel.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!