Nastavlja se potraga za nestalim Poljakom na Biokovu

03.08.2020.

12:22

Autor: I.D./T.D./Anita Markovina Radnić/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Nestali poljski državljanin još nije pronađen. Traži ga 25 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.
Već četvrti dan intenzivno se traga za nestalim Poljakom na Biokovu, uključeni su deseci pripadnika HGSS-a, posada helikoptera iz Divulja, dronovi, termokamere i psi. Iznimno je vruće i sparno. Mora se što više toga obaviti prije nove promjene vremena.

-
Stipe Božić: Sve je manje nade

- Nestali poljski državljanin još nije pronađen. Traži ga 25 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja. Njih 10 je na samom Biokovu, a petnaestorica su se oko 11 sati ukrcala u helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izvijestila je za Podnevni dnevnik HTV-a reporterka Anita Markovina Radnić.

- Oni danas imaju poseban zadatak: pretražuju klisuru po klisuru, liticu po liticu, jer je riječ o vrlo nepristupačnom terenu. Uostalom, sv. Ilija je najnedostupniji planinski vrh u Hrvatskoj. Potragu dodatno otežavaju jako visoke temperature, a ne da li potraga rezultata. Poljak nije, kako to često turisti znaju, na Biokovo otišao u šlapicama ili japankama - on je sportaš, trčao je maratone, na planinu je išao prilično pripremljen, tako da je očito da se nešto ipak dogodilo, dodala je Markovina Radnić.

- Sutra se vrijeme malo kvari, danas moramo jako puno napraviti. Helikopterom se dižemo na planinu i onda ćemo stjenovite dijelove prolaziti sa špagom - penjat ćemo se po njoj i spuštati da vidimo da nije negdje sa strane izvan puteva, rekao je Dubravko Kavčić, HGSS.

Lociran je mobitel nestalog Poljaka, ali to u ovom slučaju i ne pomaže previše.

- To nije točno točka lociranja, nego opet dobijete nekakav krug gdje je dosta nepristupačan teren, dosta je kosina, sika, gdje se ne može pristupit, govori Mario Špar, HGSS Split. 

- Po potrebi danas ćemo napraviti analizu, strategiju i plan za iduće, naredne dane. Šanse uvijek postoje i mi nikako ne gubimo nadu. Znali smo i prijašnjih akcija pronalaziti ljude i nakon pet dana, tako da - ne posustajemo, rekao je Boris Rožić, HGSS.Novinar HTV-a, Ivica Đuzel, u javljanju za Dnevnik rekao je kako je ovo najveća ovakva potraga ove godine u Hrvatskoj na Jadranu, traga se za Poljakom koji je nestao u petak poslijepodne nakon grmljavinskog nevremena na Biokovu.

- Nestao je na izrazito opasnom predjelu između Bukovca i Sv. Ilije, to je inače najstrmiji dio planine, a posljednju fotografiju poslao je u petak oko 15 sati. Iako smo naviknuti svake godine na ovakve tužne događaje, ovaj je zaista misterij jer riječ je o pripremljenom profesionalcu dobra fizičkog stanja, maratoncu, 40-togodišnjaku koji je imao navigacijski uređaj i svu potrebnu opremu na osnovi koje je bio lociran nakon dojave obitelji. I danas su helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezeni prema Svetom Iliji deseci pripadnika HGSS-a, teren se pretraživao dronovima, termokamerama, uključeni su i psi, no opet ništa. Za večeras je najavljeno grmljavinsko nevrijeme koje će zasigurno otežati potragu, no u Makarskoj nam svi kažu da ne odustaju, rekao je Đuzel.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!