12:45 / 09.03.2021.

Autor: Martina Klaić, Margareta Jozinović/Dnevnik/IMS/HRT

Umjereni potresi dodatno uznemirili stanovnike Banovine

Rušenje objekata u Petrinji

Rušenje objekata u Petrinji

Foto: Dnevnik / HRT

Zabilježeni su novi umjereni potresi na petrinjskom području. U središtu Petrinje ruše se tri objekta.

Noćas u 2 sata zabilježen je potres magnitude 3,7 prema Richteru, a malo poslije 9 sati drugi, magnitude 3,1. Potresi su dodatno uznemirili stanovnike Banovine, kojoj, dok traje saniranje, i dalje stižu donacije.

Za Petrinjcima je još jedna neprospavana noć i neizvjesnost zbog potresa.

- Ja sam umrla, jedva čekam da dođem kući. Užasno me strah, to je psihički jako teško, kaže Marija iz Petrinje.

Mirko iz Petrinje kaže da na potrese skoči od straha i slabo spava.

- Potresena sam, ali ne damo se, ne idemo iz Petrinje, kaže Ivanka.

- Svakodnevno dobivamo dojave o novim oštećenjima bez obzira na to što su prijave zatvorene još 15. veljače, no ljudi pokušavaju prijaviti dodatna oštećenja koja im podrhtavanja uzrokuju, kaže Alen Kadić, koordinator stožera Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo u Petrinji.

Dodaje da potresi otežavaju stanje na terenu, s obzirom na to da mogu izazvati dodatna oštećenja. Najčešće se to događa na zgradama koje su već oštećene.

- Ovim putem želim apelirati da dodatna oštećenja kod zgrada koje su pregledane ne moraju nužno značiti da je građevina promijenila kategoriju uporabljivosti, objašnjava Kadić.

Kaže kako je sada fokus stavljen na građevine u kojima je bilo prijavljeno prebivalište 28. prosinca te da je još ostalo oko 1500 takvih objekata, čime bi prva faza pregleda bila završena.

- Oko 50 statičara svaki je dan na terenu, ovim tempom od 2000 pregleda dnevno možemo govoriti o šest do osam tjedana koji su još pred nama s obzirom na sve prijave, zaključio je Alen Kadić.

Čak 39 potpuno opremljenih stambenih kontejnera u Glini čeka priključak na struju, vodu i kanalizaciju, a zatim stižu i prvi stanari.

- Prva useljenja očekujemo za dva tjedna. U ovom roku trebali bi napraviti te infrastrukturne radove, objašnjava Dražen Naglić, koordinator Stožera civilne zaštite Gline.

U središtu Petrinje i danas je teška mehanizacija - javila je za Dnevnik HTV-a Margareta Jozinović.

Ruše se tri spojene kuće uništene u potresu, bit će sravnjene sa zemljom.

Još jedna vrijedna donacija stiže u Glinu. Grad Split šalje Udruzi "Sv. Agata" koja se brine za oboljele od raka vozilo koje će služiti za prijevoz onkoloških bolesnika iz Gline i Petrinje u Zagreb na kemoterapiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!