15:03 / 19.09.2018.

Autor: P.F./HRT

Nastavlja se SDP-ovo zamaranje javnosti SDP-om

-

-

Foto: - / -

Protubernardićeva struja u Hrvatskom saboru uspjela je većinom glasova izmijeniti Poslovnik o radu SDP-ova Kluba zastupnika. Ali Bernardić ne sjedi skrštenih ruku.
Protubernardićeva struja u Hrvatskom saboru uspjela je većinom glasova izmijeniti Poslovnik o radu SDP-ova Kluba zastupnika. Prema tim izmjenama, više neće samo predsjednik stranke ili Kluba moći sazivati sjednice nego i 1/3 zastupnika, a 1/3 njih bi sad moglo i predlagati predsjednika Kluba.

U prijevodu, SDP-ovi zastupnici koji traže Bernardićevu ostavku, a to je apsolutna većina, sad bi bez predsjednika stranke mogli birati i rušiti vođu svog saborskoga Kluba. No neće sve to ipak ići tako brzo i bezbolno, jer su Davor Bernardić i njegovi pobornici najavili da će zatražiti pomoć stranačke Statutarne komisije.

Davor Bernardić ovaj poraz nije dočekao prekrženih ruku. Odmah nakon sjednice Kluba, neslužbeno doznaje naša Tatjana Munižaba - zajedno s glavnim tajnikom Frankom Vidovićem sastao se s predsjednikom Statutarne komisije. Ondje su, navodno, čuli da nijedan prijedlog i danas izglasana odluka Bernardićevih protivnika nije u suprotnosti sa stranačkim Statutom. Sad traže zaobilazne načine da sruše tu odluku. To znači da bi mogli pokušati od Statutarne komisije dobiti potvrdu da nijedna odluka Kluba zastupnika ne može biti iznad odluka najviših stranačkih tijela te da suspendirani članovi SDP-a ne mogu obnašati funkcije unutar Kluba zastupnika. Obzirom da Davor Bernardić kontrolira većinu u krnjoj Statutarnoj komisiji, mogao bi natjerati vodu na svoj mlin. U tom trenu na scenu stupaju pobunjenici koji tvrde da nijedna odluka koja se odnosi na rad u Saboru ne može biti podređena stranačkim odlukama.Nakon sjednice Kluba zastupnika izjavu je dao SDP-ovac Predrag Matić. Održana je sjednica Kluba zastupnika SDP-a. Imali smo dvije točke. Jedna je donošenje prijedloga novog poslovnika o radu Kluba zastupnika SDP-a, a druga je raspored točaka za sljedeće dane u saborskoj raspravi, rekao je. Poslovnik je promijenjen, donesen je s 20 glasova za, jedan suzdržan. Podložan je provjeri, a to će odraditi statutarna komisija i vidjeti je li u skladu sa Statutom SDP-a. Ne mogu vam sad prepričati sve promjene, dobit ćete sadržaj. Uglavnom smo mijenjali tko može predložiti, tko može sazvati Klub zastupnika SDP-a, objasnio je Matić.

Za sad je predsjednik Kluba zastupnika Arsen Bauk, a potpredsjednici Sabina Glasovac i ja. Sad može trećina zastupnika predložiti novog predsjednika, izjavio je. Kolega Hajduković reagirao je u žaru demokratske rasprave te rekao da ako sam krivac za nešto, je podnosim ostavku, odgovorio je na pitanje novinara. Dva puta sam komentirao ostavku kolegice Opačić i bio sam jako grub, bio sam vruć, i ovim putem joj se javno ispričavam. Žao mi je što je otišla iz SDP-a nakon svih tih godina. Ja na prvu malo žešće reagiram, prije nego uključim mozak, pravdao je Matić svoje ponašanje.

-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!