17:51 / 12.08.2019.

Autor: A.Z./M.J.

Nastavljaju se pregovori Vlade i Sindikata o kolektivnom ugovoru za zdravstvo

-

-

Foto: - / -

Sljedeći tjedan nastavljaju se pregovori Vlade i sindikata o kolektivnom ugovoru za zdravstvo i zdravstveno osiguranje.
Sljedeći tjedan nastavljaju se pregovori Vlade i sindikata o kolektivnom ugovoru za zdravstvo i zdravstveno osiguranje. Iz Vlade, tvrde sindikati, stižu informacije da bi se obećano povećanje plaća od 4% moglo vezati uz proračun za 2020-u, što je njima neprihvatljivo jer, kažu, već predugo čekaju.

Razočaranje prije 12 dana nisu mogli sakriti. Sindikati su tada u Ministarstvu zdravstva nevoljko pristali na još jednu odgodu primjene novog Kolektivnog ugovora, koji je istekao prije više od godinu dana. A sada dobivaju signale iz Banskih dvora da će morati čekati možda i do 2020-e. Bude li tako, kažu, njihovi će zahtjevi biti drugačiji.

- Tražit ćemo bar minimalno 10% jer smatramo da su ovo već na nama uštede nekoliko godina, naš sektor nema već godinu i pol-dvije dana potpisan kolektivni ugovor, naši ljudi jednostavno tako više ne mogu, rekla je Ankica Prašnjak iz hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara.

Ministar uvjerava da će se povećanje od 4% primijeniti - kako su se posljednji put dogovorili - prije Nove godine.

- To smo se usuglasili, premijer ima apsolutno razumijevanje, a ovo je sada samo nastala jedna tehnička odgoda, vjerujem to nije sljedeća godina, to je izraženo u 2-3 mjeseca kad će plaće biti povećane, kazao je resorni ministar Milan Kujundžić.

No sindikati su nepovjerljivi. Toliko je puta došlo do zastoja ih je strah da će dogovor biti izigran. Smeta ih i to što Vlada sve izravnije povezuje povećanje plaća u njihovoj djelatnosti s plaćama u ostalim resorima.

- Nama je bilo rečeno da bi to sad išlo sa zajedničkim zahtjevima koje imaju i sindikati u obrazovanju, ali mi pregovaramo za naš granski kolektivni ugovor, znači za kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i ne želimo nikakvo miješanje ostalih sindikata u naše pregovore, kazao je Stjepan Topolnjak iz Sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

A sindikati već razmatraju - ako se njihovi zahtjevi ne ispune, koji je najbolji termin za štrajk.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!