15:43 / 28.05.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Nastavljen stegovni postupak protiv osječkih sudaca

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Svjedočenjem Tomislava Marčinka iz GNK Dinama i direktora Osijek Koteksa Zorana Škorića u petak je na Državnom sudbenom vijeću (DSV) nastavljen stegovni postupak protiv dvojice osječkih sudaca: Darka Krušlina i Zvonka Vekića zbog druženja s odbjeglim Zdravkom Mamićem kojeg su osudili.

Tomislav Marčinko i Zoran Škorić su iza zatvorenih vrata DSV-a svjedočili u korist obrane, a ročište se nastavlja 10. lipnja kada su kao svjedoci pozvani osječki poduzetnik Drago Tadić, Zvonimir Sunara i supruga Zdravka Mamića, doznaje se iz izvora bliskih postupku.


Branitelj suspendiranog suca Krušlina, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković ocijenio je nakon ročišta kako je potpuno siguran da se opet radi o manipulaciji Zdravka Mamića da poboljša svoju poziciju pred Ustavnim sudom.


- Jedino što je preostalo Zdravku Mamiću da mu ukinu presudu koja je sada pravomoćna je dokazati da je onaj koji mu je sudio bio kompromitiran, smatra Pavasović Visković.


Suci Krušlin i Vekić, koji su privremeno udaljeni s dužnosti, odbacili su ranije pred DSV-om optužbe koje je protiv njih podnio predsjednik suda na kojem su zaposleni, Zvonko Vrban, a koji je ujedno i tužitelj u ovom disciplinskom postupku.


Vekić i Krušlin su krajem ožujka suspendirani do okončanja stegovnog postupka, a DSV je tada odbio i prijedlog obrane Zdravka Mamića, koji je suce prozvao za korupciju, da u tom postupku budu zainteresirana stranka.


Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen.


Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze. U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za reformu pravosuđa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!