09:48 / 24.04.2019.

Autor: Damir Dević/HRT

Nastavljeno suđenje Milanu Bandiću u aferi Agram

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nastavljeno je suđenje gradonačelniku Bandiću, njegovim suradnicima i partnerima gradskih tvrtki za brojne nezakonitosti u aferi "Agram".

Nastavljeno je suđenje gradonačelniku Bandiću, njegovim suradnicima i partnerima gradskih tvrtki za brojne nezakonitosti u aferi "Agram".

O optužbama koje Bandića terete za nezakonita zapošljavanja i premještaje u gradskoj upravi svjedočila je Marina Grgić, kadrovska referentica u Stručnoj službi gradonačelnika. U kadrovskim rješenjima koja je sastavljala, prema nalogu svoje šefice Mirjane Stančić izostavljala bi činjenice o nepostojanju uvjeta za određeno radno mjesto.

- Ne stavljam se u poziciju da ja mogu o bilo čemu odlučivati. Ja mogu samo upozoriti i reći o čemu se radi. Upozorila jesam, u konkretnom slučaju Milkice Macan, moju šeficu, rekla je Marina Grgić, referentica u Stručnoj službi gradonačelnika.

- Nisam smatrala da bi to bilo kazneno djelo, rekla je.

Svjedokinja Natali Pavlinek izjavila je kako je bilo mnogo premještaja onih koji nisu zadovoljavali uvjete, ali to je saznala pročitavši novine.

- Svi premješteni su odgovorno obavljali svoj posao. Nisam znala da neki od premještenih nisu zadovoljavali uvjete, izjavila je Pavlinek, dodavši da je zahtjeve za premještaje pisala na temelju odredbi svojih nadređenih.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki za navodne nezakonitosti teške više od 25 milijuna kuna Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. No sjednice optužnih vijeća više su puta prekidane i odgađane do ožujka prošle godine, kada je potvrđen veći dio optužnice.

Suđenje za potvrđeni dio optužnice počelo je u listopadu prošle godine, kada je Milan Bandić kazao da se ne osjeća krivim ni po jednoj točki optužnice. Isto su ponovili i bivši šef Holdinga Slobodan Ljubičić, vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, nekadašnji pročelnik Stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco i glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović.

U dodatne tri točke optužnice Uskok, uz sve kojima se već sudi, spominje i gradonačelnikova savjetnika Željka Horvata, Ivana Markušića i referenta za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filipa Čulu. Optužnicom su bili obuhvaćeni i gradonačelnikov suradnik Dragutin Kosić i bivši direktor zagrebačke plinare Ante Dodig, koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!