09:39 / 05.12.2019.

Autor: Ivica Grudiček/HRT

Nastavljeno suđenje Smiljani Srnec - iskaze dali svjedoci pretrage

Foto: Ivica Grudiček/HRT

Foto: Ivica Grudiček/HRT

Foto: - / HRT

Odvjetnik Smiljane Srnec Krešimir Golubić tu je funkciju obnašao po službenoj dužnosti, no od danas je njezin izabrani branitelj, naveo je to na početku rasprave sudac Tomislav Brđanović.
Nastavljeno je suđenje Smiljani Srnec, optuženoj da je u ljeto 2000. ubila svoju sestru Jasminu i njezino tijelo sakrila u zamrzivač. Na ročište su pozvani svjedoci policijske pretrage te policijski službenici koji su vršili pretragu.

Odvjetnik Smiljane Srnec Krešimir Golubić tu je funkciju obnašao po službenoj dužnosti, no od danas je njezin izabrani branitelj, naveo je na početku rasprave sudac Tomislav Brđanović.

Prvi je svjedočio Josip Križaić iz Palovca, koji je bio svjedok dok je policija vršila pretragu kuće obitelji Srnec. Policija mu je rekla da ih prati i promatra njihov posao. Vidio je škrinju, ali nije vidio da su je policajci dirali.

- Sve skupa je trajalo jedan sat, bili smo na tavanu, dnevnoj sobi, spavaćoj, podrumu. Ja nisam vidio da su nešto fotografirali, rekao je Križaić.

- Kada su obavili pretragu, škrinje više nije u kući bilo - čuo sam da ju je ČAKOM odvezao, zaključio je Križaić.

Drugi svjedok bio je Josip Vrbanec, koji je također bio svjedok policijske pretrage. Rekao je da je po njega došao policajac koji ga je nagovarao da dođe u kuću jer nitko nije na to pristao. Pristao je, otišao u kuću - tamo su razvalili krevet, gledali su se novčanici, nakit, knjižice, popluni, knjige, listao se svaki list, svjedoči Vrbanec.

- Sve su pregledali, ništa nije ostavljeno, a trajalo je sat i pol - prisjeća se Vrbanec.

- Išli smo na tavan, tamo je građevini materijal, neke najlonske vreće. Nisam vidio da su policajci fotografirali. Policajac je nakon pretrage to zapečatio i rekao da će za par dana opet sve pregledati. Vidio sam škrinju, ali nismo vidjeli da ju je netko odnio. Vidio sam u kući Davida i Katarininu kći, nikoga drugoga. Prošli smo cijelu kuću, tri policijska službenika su pregledavala kuću. Dok smo mi bili, nitko nije otvaraju škrinju, rekao je Vrbanec.

Poznaje dobro članove obitelji - bilo je sve normalno, Smiljana je pozdravljala - prisjeća se.

- 1999. godine je Jasmina bila na proslavi tamošnjeg nogometnog kluba, tamo je plesala, mislim da sam je tamo posljednji put vidio. Čuo sam od ljudi da je nema, da je negdje otišla, ali detalje ne znam, zaključuje Vrbanec.
Foto: Ivica Grudiček/HRT

Foto: Ivica Grudiček/HRT

Foto: - / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!