11:23 / 12.09.2021.

Autor: HRT/Hina

Nastavnici traže ministra Fuchsa da ih zaštiti od protivnika mjera u školama

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Nastavničke grupe s Facebooka, Školska zbornica i 45 minuta, zatražile su od ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da školske djelatnike zaštiti od protivnika epidemioloških mjera u školama, a da se izgrednike koji su upali u Osnovnu školu Krapinske Toplice kazni.

Tražimo da najoštrije reagirate i poduzmete sve korake da se ovakve stvari ne bi više događale. Prije svega tražimo da se izgrednici iz Krapinskih Toplica najoštrije kazne kako do ovoga ne bi dolazilo u budućnosti, zatražile su nastavničke grupe u otvorenom pismu upućenom ministru Fuchsu.

Smatraju da se u školama to ne bi smjelo događati, jer one moraju biti sigurna mjesta za sve učenike i zaposlenike. 

Osvrnuli su se i na postojanje internetskih grupa u kojima se javno objavljuju imena škola, ravnatelja i učitelja i poziva otvoreno na linč onih koji ne rade onako kako protivnici epidemioloških mjera misle da bi trebali.

Smatramo da nitko samovoljno ne može tumačiti Ustav, zakon i propise na temelju kojih škole rade, a još manje, ukoliko je istima nezadovoljan može svoje nezadovoljstvo iskazivati ugrožavanjem sigurnosti učenika i zaposlenika škole, poručuju.

Nastavnici smatraju da je Fuchs odgovoran za osiguravanje uvjeta i sigurnosti nastavnika u školama, pogotovo kod provedbe propisanih epidemioloških mjera.

- Na Vama je da nama koji na terenu provodimo mjere koje donosi Vaše ministarstvo i ostale nadležne institucije Republike Hrvatske, osigurate sigurnost od svih onih koji se s njima ne slažu, poručile su u pismu grupe koje okupljaju oko 20 tisuća nastavnika, učitelja i drugog obrazovnog osoblja.

Zbog zabrane ulaska u školu učeniku koji ne želi nositi zaštitnu masku, u petak je ispred Osnovne škole Krapinske Toplice organiziran prosvjed 20-ak ljudi, koji je organizirao otac jednog dječaka kojemu je zbog nenošenja maske zabranjen ulazak u školu. Otac tvrdi da njegovom sinu maska smeta za disanje te da mu u školi ne dozvoljavaju da prolazi kroz zajedničke prostorije bez maske, dodajući da mu je na taj način uskraćeno osnovno pravo na obrazovanje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!