Nastavnici solidarni s kolegom - masovno dijele mučna iskustva s nasilnim učenicima

07.12.2018.

22:44

Autor: E.L.S./HRT

default error photo
Na Facebook stranici Učitelji, nastavnici, profesori s hashtagom #ijasamfranjo i #svismomifranjo - objavljuju vlastita mučna iskustva koja su imali s nasilnim učenicima.
Slučaj profesora Tehničke škole u Čakovcu podijelio je hrvatsku javnost. Neki misle da nije trebao nasrnuti na dvojicu učenika, dok drugi smatraju da su profesora učenici zlostavljali te da je njegova reakcija bila opravdana. Cijeli slučaj se istražuje, a navodno bi profesor čak mogao dobiti i otkaz.

Na društvenim mrežama slučaj je izazvao lavinu reakcija. Na Facebook stranici Učitelji,  nastavnici, profesori s hashtagom #ijasamfranjo i #svismomifranjo - objavljuju vlastita mučna iskustva koja su s nasilnim učenicima doživjeli u svojim školama. Profesora Dragičevića podržao je i portal za učitelje i nastavnike Nastavnici.org.

"Učenik mi je stavio nož na vrat..."

Tako primjerice, jedan učitelj poručuje kako je nakon svake negativne ocjene jednom učeniku, našao probuđene gume na svom automobilu. Jedna nastavnica svjedoči kako joj je učenik prislonio nož na vrat i prijetio ubojstvom. "U bivšoj školi učenica 7. razreda me (trudnu) gađala papirićima. Razrednica je predložila opomenu, a pedagogica je odbila - jer ona taj dan nije bila u školi", piše još jedna učiteljica. Drugoj su učenici držali ruku iza leđa i kopali po njezinom računalu, a jednu je nastavnicu "roditelj s nožem u ruci naganjao u zbornici".Prosvjetni djelatnici prijavili su i cipelarenja od strane učenika kao i osude pojedinih ravnatelja koji su ih nakon prijave zlostavljanja optužili da "nemaju autoriteta". "Studentica sam nastavnog smjera i nadam se da nikad neću raditi u školi. To kako se današnja djeca pomnašaju i kako su neodgojeni je prestrašno", stoji u jednoj poruci objavljenoj na Facebook stranici u nastavku koje se opisuje degutantna situacija. Također, neki nastavnici pišu kako su im prijetili i roditelji.

Incident u Tehničkoj školi Čakovec; MZO traži očitovanje

Podsjetimo, u Tehničkoj školi Čakovec  dogodio se incident u kojemu je profesor udario učenika koji ga je provocirao. Zbog toga je pozvana i policija, a na incident je reagiralo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatraživši očitovanje i stavivši školi na raspolaganje krizni tim za psihološko savjetovanje.

Ravnatelj Tehničke škole Dražen Blažeka potvrdio je da se dogodio incident u "jednom razrednom odjeljenju", istaknuvši da se zbog "neprimjerenog i neprihvatljivog provociranja učenika dogodila i neprimjerene i neprihvatljive reakcija profesora".

Učenici su tijekom sata kredom gađali profesora koji im je bio okrenut leđima, a kada se okrenuo, jednog je učenika odgurnuo, a drugoga vrijeđao i pljusnuo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!