Nastavnike mobingiraju ravnatelji, roditelji, učenici...

26.09.2018.

19:13

Autor: HRT

default error photo
Rezultati istraživanja pokazali su da su u školama profesori nerijetko izloženi verbalnom nasilju, a dio njih i ozbiljnom mobingu kolega, roditelja i učenika...
Prvi je put među profesorima i učiteljima provedeno pilot-istraživanje o mobingu na njihovim radnim mjestima. Rezultati su pokazali da su u školama profesori nerijetko izloženi verbalnom nasilju, a dio njih i ozbiljnom mobingu.

Istraživanje koje je rađeno na uzorku od 116 profesora i učitelja a koje je provela dr. Bojana Knežević pokazalo je da ih najviše zlostavljaju kolege, zatim ravnatelji, roditelji, pa učenici... Ono što se najčešće prijavljuje je ignoriranje stavova, vikanje na zaposlenike, ružno ogovaranje i isključivanje iz zajednice.

Predsjednica udruge ravnatelja Suzana Hitrec, kaže da ako se tko od ravnatelja ponaša neprimjereno, nedopustivo je, ali ima i obrnutih situacija. Svaki nastavnik dva puta anonimno glasa prilikom izbora ili reizbora tako da uopće nije isplativo loše ponašanje prema svojim radnicima jer će oni to  sankcionirati prilikom prvog reizbora, kaže Suzana Hitrec.

U sindikatu kažu kako znaju za razmjere mobinga u školu jer im u pravnu službu dnevno dolaze kolege i kolegice iz škola s konkretnim problemima. Podignute su brojne sudske tužbe...

Nakon ovog pilot-istraživanja ide se na sveobuhvatno. U Europi najnoviji podaci pokazuju da je 13 milijuna radnika izloženo zlostavljanju.

Poslušajte definiciju mobinga na hrvatski način profesorice savjetnice Tanje Antić koja ga je okusila na vlastitoj koži.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!