Odsukan desantni brod minopolagač DBM-81 Cetina

29.07.2022.

Zadnja izmjena 20:26

Autor: V.K./HRT

Nasukao se desantni brod

Nasukao se desantni brod

Foto: Miranda Cikotic / Pixsell

Desantni brod minopolagač DBM-82 Krka u poslijepodnevnim satima izvukao je desantni brod minopolagač DBM-81 Cetinu iz sastava Flotile HRM-a koji se u jutarnjim satima nasukao u akvatoriju Kornata. Utvrđeno je kako je brod u plovnom stanju i svi brodski sustavi su ispravni. Riječ je o materijalnoj šteti koja će biti sanirana u remontnom brodogradilištu „ISKRA“ u Šibeniku.

Podsjetimo, kod otočića Tovarnjak na Kornatima jutros se nešto prije 7 sati nasukao brod Hrvatske ratne mornarice 'Cetina'. Riječ je o desantnom brodu minopolagaču DBM-81 iz sastava Flotile HRM-a koji je plovio od Dugog otoka prema luci Lora. 

U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 18 članova posade, 21 kadet i tri instruktora Hrvatskog vojnog učilišta, no nitko nije ozlijeđen. Na brodu je nastala materijalna šteta, a očevid je u tijeku, priopćili su iz Ministarstva obrane.


Riječ je, kažu kapetani, o području Kornata okrenutom prema otvorenom moru, koje je više izloženo vjetrovima i morskim strujama.

- Čak i oni koji su mnogo puta prošli, opet se oslanjaju na karte. Tko će znati? Ljudi su možda precijenili brod, podcijenili situaciju. Jedan trenutak nepažnje možda je bija dovoljan da se desi udes kakav se i desijo, izjavio je Domagoj Grubelić, kapetan broda.

- Dosta brzo je vozio. Išao je ispod Šila Velikog. Rekao sam da ako ne zna,nasukati će se. Pomislio sam da valjda zna i krenut će gore. Međutim, on je došao na najpliće, rekao je Marino Ježina, očevidac.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!