12:28 / 14.10.2019.

Autor: IMS/HRT4

Nataša Novaković obratila se medijima

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Čelnica povjerenstva izjavu će dati u prostorijama Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.
U povodu učestalih izjava najviših državnih dužnosnika vezanih za rad Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, predsjednica Nataša Novaković obratila se javnosti. Neprimjerenima smatra tvrdnje političara, ponajprije premijera, da je rad Povjerenstva - politički instrumentaliziran.

- Plenković: Povjerenstvo dovelo sebe do apsurda

- Svjedoci smo brojnih medijskih istupa najviših državnih dužnosnika, koji u svojim izjavama karakteriziraju rad Povjerenstva kao arbitra i kao politički instrumentaliziranog. Radi zaštite rada i integriteta ovoga tijela želimo naglasiti da ćemo unatoč prozivkama i dalje nastaviti raditi kao i dosada, sukladno praksi koja je već potvrđena od upravnih sudova i Hrvatskog sabora prilikom izglasavanja naših godišnjih izvještaja", izjavila je Novaković novinarima.Nedavnu izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je odluku Povjerenstva da je povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja  nazvao apsurdnom, Novaković je ocijenila neprimjerenom, ali i dodala kako premijerove izjave ne doživljava osobno.

- Samo sam bila iznenađena. Neću komentirati na osobnoj razini. Premijer je mogao doći na sjednicu i sve što je rekao na  izvanrednoj konferenciji za novinare mogao je reći kod nas na sjednici i očitovati se, kazala je Novaković. Ustvrdila je da Povjerenstvo postupa u skladu sa sudskom praksom, odnosno odlukama Upravnog suda i Visokog upravnog suda, te da nije izvan zakona i uvijek je spremno za komunikaciju.

Zbog stanja u Hrvatskoj i najave novog zakona o sprečavanju sukoba interesa, Povjerenstvo se prije mjesec dana obratilo Skupini država protiv korupcije Vijeća Europe (GRECO), a kontaktiralo je i Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). Danas će se sastati i s predstavnikom Europske komisije, najavila je Novaković. Očekuje da izrada novog zakona o sprečavanju sukoba interesa krene od početka kako bi i Povjerenstvo kroz radnu skupinu moglo sudjelovati u njegovoj izradi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!