Nataša Novaković: Volim posao koji radim

15.10.2019.

21:14

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/Labirint/HRT

default error photo
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je kako je premijer Andrej Plenković propustio navesti da je imenovani veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu njegov kum.
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je kako je premijer Andrej Plenković propustio navesti da je imenovani veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu njegov kum. Nije prvi put da odluka tog tijela izaziva premijerovo nezadovoljstvo.

Premijer Plenković obratio se javnosti nekoliko sati nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo da je u slučaju imenovanja diplomata Igora Pokaza na mjesto veleposlanika, trebao obavijestiti tijela koja o tome odlučuju da su njih dvojica kumovi. Premijer je među ostalim kazao "da dio ljudi u Povjerenstvu nevjerojatno rezonira" i da "Povjerenstvo ne živi u ovome svijetu".

Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, rekla je potom da politički pritisak osjeća povremeno kada su neki predmeti od veće važnosti i višeg ranga te da nije dobar način na koji politika komunicira s članovima Povjerenstva. 

- Poruka svakako  nije dobra. Nije nam jasno čime smo  izazvali takav revolt. Ono što  mi radimo jest da radimo svoj posao,  pri čemu  doista svatko ima pravo na svoje mišljenje. No meni se nekako čini da nekakva politička kultura ne bi trebala ići na način da se nekoga omalovažava i vrijeđa, posebno neko neovisno  tijelo. Možete  imati svoje  mišljenje, možete reći, možete čak reći da loše radimo, ali sad baš ulaziti  u to da smo trivijalni, da radimo protuzakonito  ili na štetu  određene političke stranke - to je stvarno nekorektno, kazala je Novaković.

O našoj političkoj stvarnosti najbolje govori i činjenica da su Novaković najžešće napali predstavnici HDZ-ove  većine koja ju je  izabrala nezadovoljna radom njezine  prethodnice Dalije Orešković. Njezin izbor nisu podržali oporbeni SDP i Most. Na početku mandata pred sobom je imala težak zadatak - da nakon svoje prethodnice popularne Dalije Orešković, javnosti dokaže  da je neovisna o bilo kakvim utjecajima.

Da ni ona ni Povjerenstvo kojem je na čelu nisu skloni povlačenju, pokazali su i na slučaju Lovre Kuščevića, danas  bivšeg ministra Plenkovićeve vlade. Uz medije i oni su se bavili njegovom povećom imovinom.

No novu snažnu frontu sukoba na relaciji premijer - Povjerenstvo otvorio  je  tzv. slučaj Helsinki. Kako bi doznali jesu li na skup Europske pučke stranke putovali na trošak proračuna, to jest jesu li vladin zrakoplov i proračunska sredstva koristili za stranačke svrhe, te je li ministrima troškove platila stranka ili Vlada - tražili  su dokumentaciju, ali od nje zasad ništa.

Čak je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon prvotnog odbijanja ipak poslao svu dokumentaciju vezanu za svoja putovanja u Rim.

Od Martine Dalić, Zdravka i Gorana  Marića, Tomislava Tolušića do Bože Petrova - Povjerenstvo je pokazalo kako za njih nema  nedodirljivih. No dok se u slučaju putovanja u Ameriku  predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala  na državnu tajnu, slučaj Helsinki pretvorio  se  u presedan.

Dok ju je  posao doveo u  središte medijske pozornosti, manje je poznato  tko je Nataša Novaković? Što ta diplomirana  pravnica, supruga i majka, stručnjakinja  za radno i socijalno zakonodavsto, snažno angažirana  na pitanjima prava žena, radi kada ne  radi? - Volim trčati, čitati, družiti se s ljudima, kazala je. No život ju je,  kaže, mogao odvesti i u neke druge vode. Htjela je biti i detektiv, ali i novinarka i ići na opasna područja i pisati reportaže.

Iako  se tijekom karijere  okušala  na  upravljačkim pozicijama, od kojih je  zadnja  bila  u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, aktivna ju politika nikada nije zanimala. -  Ja nikad nisam bila politički aktivna. Mislim da ne bih mogla niti biti jer nisam hijerahijski čovjek. Ne bih se mogla slagati s odlukama s kojim bih se nužno  mogla složiti kao  pripadnik političke stranke.

Britka i odlučna, ne boji se moguće smjene. Kaže da jako voli posao koji radi i da uživa u njemu. Svjesna je njegove težine, ali i toga da što god se dogodi, zahvaljujući svojem znanju, iskustvu i formi uvijek može otrčati u neki novi izazov. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!