16:38 / 14.09.2021.

Autor: Josip Gavranović/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Natječaj za dodjelu gradskih stanova stradalima u potresu

Stanovi

Stanovi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U srijedu počinje natječaj za dodjelu gradskih stanova koje će moći koristiti Zagrepčani čiji su domovi stradali u potresu. Za ljude smještene u kontejnerima i one u hostelskom smještaju, primjenjivat će se isti kriteriji, poručuju iz Grada.

Tomislav Kosić jedan je od rijetkih Zagrepčana koji je nakon potresa i crvene naljepnice na kući dobio na korištenje gradski stan. Uspio je kaže jer kao osoba oštećena vida ima 100%-tnu invalidnost. Sa ženom i kćerima živi na istoku Zagreba u naselju Jelkovec u stanu od 70-ak kvadrata.

- Ugovor sam dobio na 5 godina. Normalno da platiš režije i svakih 5 godina se produžuje ugovor ako ti ne nađu neki zamjenski smještaj, objasnio je Tomislav Kosić, korisnik gradskog stana.

Nakon godinu dana, otkako su se prve potresom pogođene obitelji iz soba studentskoga doma u Cvjetnom naselju preselile u hostel Arena, kreće natječaj za još gradskih stanova. Od 7000 gradskih stanova na raspolaganju ih je još 150, pa bi, kažu nam upućeni, trebalo biti mjesta za sve, a ponajviše za one lošijeg socijalnog statusa. No da bi se prijava razmatrala treba zadovoljiti neke od kriterija kao što je broj članova obitelji, godine provedene u Zagrebu i svakako najvažniji - imovinski cenzus.

- Kada govorimo o najvažnijem imovinskom cenzusu postoje dva razreda. Jedan koji seže do 30% neto plaće u zagrebačkom gospodarstvu po članu domaćinstva. Do tog praga se plaća zaštićena najamnina, a iznad tog praga plaća se regularna najamnina za gradske stanove, objasnio je zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet.

Javni poziv će biti raspisan sutra, trajat će mjesec dana, a nakon toga evaluirat će se pristigle prijave, rekao je Korlaet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!