15:53 / 24.07.2019.

Autor: Blanka Uzelac/V.K./HRT

Natječaj za obnovu broda Galeb produljen do 13. kolovoza

Fotografija: Goran Kovacic/PIXSELL

Fotografija: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ni u nastavku sjednice riječkog Gradskog vijeća nije odlučeno hoće li se grad, za obnovu broda Galeb i palače Šećerane, zadužiti 44 milijuna kuna.
Ni u nastavku sjednice riječkog Gradskog vijeća nije odlučeno hoće li se grad, za obnovu broda Galeb i palače Šećerane, zadužiti 44 milijuna kuna. Glasovanje je odgođeno, a vijećnici koji su odgodu tražili, čekaju hoće li se na natječaj za obnovu spornoga broda uopće tko javiti. Uoči sjednice, na Korzu je održan i mirni prosvjed.

Dio oporbe izričito je protiv sanacije broda Galeb, a svoje su nezadovoljstvo izrazili i izvan gradske vijećnice. Sjednica je protekla u nadmudrivanju.

- Uostalom, gradonačelnik je izjavio da će bez obzira na ovo gradsko vijeće ovaj projekt proći, rekao je Josip Ostrogović, vijećnik HDZ-a.

- Što god ja govorio, koje god dokumente iznio pred vas, uvijek priča ostaje ista: Galeb, Galeb, Galeb, Još jednom da ponovim, od 44 milijuna zaduženja, za Galeb je predviđeno 17 milijuna, praktički dvije trećine ide za palaču Šećerane koju nitko ne spominje, kao da ona ne postoji, govori Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Palača nije sporna, ističe oporba, nego je namjerno upakirana u projekt s Galebom.

- Znači svjesno ste išli hazarderski i svjesno ste išli u spajanje ta dva projekta, naglašava Hrvoje Burić, vijećnik nezavisne liste Bura.

Galeb će i ako bude saniran, ističu u HDZ-u, građane stajati oko 18 milijuna kuna godišnje, dok gradonačelnik Obersnel govori o 3 milijuna kuna, što će, kaže, biti pokriveno prihodima. Iz Akcije mladih ironično zaključuju:

- Dakle, samo taj Galeb će uprihodovati tri puta više nego dva muzeja koja već imamo, rekao je Tihomir Čordašev, vijećnik Akcije mladih.

Ako uopće bude obnovljen.

- Brod neće biti gotov do 2020., tako da će Galeb završiti kao i autobusni kolodvor gdje je gradonačelnik spalio 50 milijuna kuna, a kolodvora nema, istaknula je Ivona Milinović, vijećnica HDZ-a.

Podsjetimo, natječaj za obnovu broda Galeb - Grad je jučer produljio do 13. kolovoza. Potaknuti time - vijećnici kluba Liste za Rijeku predložili su da se i glasovanje odgodi za neku od idućih sjednica. HDZ-u dovoljno za zaključak: Vijećnici tog kluba su kupljeni!

- Vi nama držite predavanje o političkoj korupciji? Ma možete me izbaciti sa sjednice, ja bih umro da to ne kažem. Stvarno, iako je od vas, previše je, naglašava Obersnel. Odgoda je prihvaćena.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!