Natječaj za vjetropark i solarnu elektranu u Imotskoj krajini

31.12.2022.

07:00

Autor: Ivica Đuzel/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Natječaj za izgradnju vjetroparka

Natječaj za izgradnju vjetroparka

Foto: HRT / HTV

U Prološcu se očekuju velike investicije i to u obnovljivim izvorima energije. Raspisan je natječaj za izgradnju vjetorparka i solarne elektrane na tom području, ali i drugim djelovima vjetrovite Imotske krajine. Izgradnjom bi se trebala osigurati opskrba za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju.

Na prostoru zvanom Klanac, između Prološca, Lovreća i Ričica, trebala bi se graditi prva solarna elektrana u Imotskoj krajini koju na godinu grije oko 300 sunčanih dana. Na površini većoj od 3,5 milijuna metara četvornih na zemljištu u državnom vlasništvu niknut će ogromna tvornica sunčane energije. Pozicionirati možemo između Metera Gornjih, Lažeta i naselja Knezovići, rekao je Mijo Lasić, načelnik općine Proložac.

Splitsko-dalmatinska županija želi biti zelena. Postoji i strateški plan s već određenim lokacijama za razvoj solarnih elektrana i vjetroparkova. Jedan od najvećih vjetroparova vrijedan 3 milijarde kuna "Zona Imotski" prostirao bi se na prostoru šest općina, ukupne snage 329 megavata i godišnje bi proizvodio 700 gigavat sati elekrične energije što zadovoljava potrebe cijele županije.

- Konačnu veličinu vjetroparka dat će studija utjecaja na okoliš koja će reći gabarite i u kojim gabaritima se investicija može ostvarit, kazao je Stipe Čogelja, dožupan splitsko-dalmatinski.

Iako ulagači najavljuju da će se za sve poslove osim proizvodnje vjetroturbina angažirati domaće tvrtke i imotske kooperante, nisu svi mještani oduševljeni lokacijama gdje bi se gradilo - na Osoju, Kamenjaku, Vilenjaku. No energetska situacija u okružju i preuzete obveze kako bi se pratile smjernice Europske unije tjeraju na ulaganja u obnovljive izvore energije kako bi Hrvatska postala energetski neovisna i zelena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!