21:18 / 06.04.2022.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/HRT

Natječaji su otvoreni - kako ubrzati obnovu?

Premijer u posjetu Banovini

Premijer u posjetu Banovini

Foto: HRT / HTV

U Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno se radi na malo više od 900 obiteljskih kuća, oko 2 tisuće su završene. Upravo su obnova, odnosno njezino ubrzavanje kao i revitalizacija tog područja bili u fokusu današnjeg sastanka premijera i ministara s predstavnicima županije. 

Na potresom pogođenom području 17 kuća u izgradnji. Potpisano je još 35 ugovora. Za neke mještane ipak premalo.

- Sporo to sve ide, ima jako puno kuća za rušenje ali to još uvijek tu stoji, ali tu i tamo vidim mali pomak, kaže Nena iz mjesta Sela. Njezin sumještanin Ivan kaže: "Tko si sam može napravit nešto dobije, tko ne može čeka". On je od Grada dobio 1.000 kuna refundacije, dodaje.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina obećao je da će idući tjedan predstaviti plan kojim će se, tvrdi, postupnom dinamikom iz mjeseca u mjesec vidjeti rezultati.

- Ja ću se tad, kao što sam sad većim dijelom posvećen - u potpunosti posvetiti jedinom što naše građane zanima a to je obnova. Da kroz nekoliko mjeseci vide, kao što sam znao napraviti za sebe da ću napraviti i za njih, poručio je.

Radovi se trenutačno izvode na 906 obiteljskih kuća, završeni su na 2069. I sada su otvoreni natječaji, pa iz Vlade još jednom pozivaju građevinske tvrtke da se prijave kako bi se ubrzali radovi.

- S obzirom kakve su štete i u Zagrebu i na Banovini nama bi trebalo duplo građevinskih firmi i kapaciteta da se sve to izgradi, ali koliko ja vidim i sve ovo što ide u javni natječaj - ima ponuda, poručio je premijer Andrej Plenković.

A korak prema revitalizaciji cijelog područja i dovršetak je izgradnje mosta preko Odre te autoceste Zagreb - Sisak.

Novim prometnim čvorom Petrinja će se povezati sa sustavom hrvatskih autocesta, a putovanje između Petrinje i Zagreba skratiti za 6 km. Završetak radova očekuje se za 2 godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!