NATO brodovi u Splitu, u posjetu HRM-a i zajedničko uvježbavanje

11.03.2023.

12:33

Autor: HRT/A.V./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zvonimir Barisin / PIXSELL

Skupina NATO brodova SNMG2 (Standing NATO Martime Group 2) posjetit će Hrvatsku ratnu mornaricu (HRM) i Grad Split u sklopu posjeta Hrvatskoj od 12. do 16. ožujka, a planirano je i zajedničko uvježbavanje na moru, najavljeno je u subotu iz Ministarstva obrane.

Kako se navodi, u sastavu skupine nalaze se zapovjedni brod, razarač RM USS "James e Williams" (DDG-95), fregata Grčke RM HS "Psara" (F-454), fregata Turske RM TCG "Barbados" (F-244), fregata Nizozemske RM HNLMS "De Zeven Provincien" (F-802) i fregata Kanadske RM HMCS "Fredericton" (F-337).


Svi brodovi bit će vezani u splitskoj Gradskoj luci, a skupinom NATO brodova zapovijeda komodor Scott Sciretta (RM USS).


- Tijekom posjeta planirano je zajedničko uvježbavanje na moru s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Aktivnosti međunarodne vojne suradnje prilika su za zajednička uvježbavanja, razmjenu znanja, vještina i iskustava radi unaprjeđenja interoperabilnosti. Uz zajedničko uvježbavanje, planirana su i sportska nadmetanja, najavili su iz MORH-a.


Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u ponedjeljak će primiti zapovjednika NATO skupine ratnih brodova, američkog kontraadmirala Michaela Scirettu, a dogovoren je i sastanak u uredu grada.


Ova skupina NATO brodova i prije je samostalno posjećivala hrvatske gradove, no sada je u punom sastavu i taj je posjet jedan od većih.


Primjerice, 2007. prilikom vojne vježbe Noble Midas 07 na poligonima kod Knina i Slunja, te u zrakoplovnim bazama Zemunik i Divulje, sudjelovalo je 29 borbenih zrakoplova, 23 helikoptera, devet zrakoplova i 800 marinaca, a u teritorijalne vode Republike Hrvatske tada je uplovilo više od 40 brodova i šest podmornica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!