20:32 / 13.04.2022.

Autor: HRT/Hina

NATO-ovi lovci mina u posjetu Hrvatskoj mornarici i Dubrovniku

Brodovi NATO-a u posjeti Hrvatskoj ratnoj mornarici i Dubrovniku

Brodovi NATO-a u posjeti Hrvatskoj ratnoj mornarici i Dubrovniku

Foto: MORH / HTV

Dva broda Stalne skupine NATO protuminskih brodova: zapovjedni brod ESPS "Meteoro" španjolske Kraljevske mornarice i lovac mina FGS Bad Rappeneau" njemačke Ratne mornarice, boravili su u dubrovačkom akvatoriju od 9. do 13. travnja. Riječ je o redovitoj posjeti Hrvatskoj ratnoj mornarici i gradu Dubrovniku, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

U sastavu skupine SNMCMG-2 je i lovac mina talijanske Ratne mornarice na kojemu će od početka travnja do lipnja ove godine biti i tim Voda protuminskih ronitelja Flote HRM-a koji predstavlja deklarirane nacionalne NRF snage.

Iz MORH-a su istaknuli kako su aktivnosti međunarodne vojne suradnje prilika za zajednička uvježbavanja, razmjenu znanja, vještina i iskustava radi unaprjeđivanja interoperabilnosti. Program petodnevnih aktivnosti skupine, između ostalog, obuhvatio je zajedničko uvježbavanje sa snagama HRM-a u dnevnim i noćnim uvjetima.

U vježbovnim aktivnostima sudjelovali su brodovi iz sastava Flote HRM-a i Obalne straže RH: desantni brod minopolagač DBM-82 Krka, obalni ophodni brod OOB-31 Omiš, dvije gumene brodice te tim protuminskih ronitelja. Dinamički plan obuhvatio je vježbe taktičkog manevriranja, vježbe provođenja kroz minsko opasno područje, popunu na moru (RAS) i vježbe obrane od asimetrične ugroze.

U području Koločepskog kanala, prolaza Lapadska vrata i Velikog vratnika snage su zajednički uvježbavale protuminske sposobnosti. Vježbovne aktivnosti obuhvatile su i procedure protuminskih pretraživanja te klasificiranje ciljeva autonomnim podvodnim vozilom REMUS 100. Identifikaciju ciljeva provodio je tim protuminskih ronitelja s brodova SNMCMG-2 i tim iz sastava Flote HRM-a, stoji u priopćenju.

Po završetku vježbovnih aktivnosti, brodove skupine SNMCMG-2 na izlasku iz teritorijalnog mora Hrvatske ispratio je OOB-31 "Omiš"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!