Nautička sezona bit će odlična, izdano 60% vinjeta više nego lani

03.06.2022.

19:46

Autor: Dajana Kruneš/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Odlične najave za nautičku sezonu

Odlične najave za nautičku sezonu

Foto: HTV / HRT

Sjajne su najave i za nautičku sezonu. Prema podacima ACI-ja, u prvih pet mjeseci ove godine broj uplovljavanja u naše marine veći je za 45% u odnosu na prošlu, a ove sezone očekujemo oko 450 tisuća nautičara. Znači to, naravno, i veći promet na moru, koji mnogi olako shvaćaju pa će i kontrole biti pojačane.

Brinu se za sigurnost svih koji su na moru, obavljaju poslove traganja i spašavanja, inspekcijske poslove, nadziru pomorski promet. Oni su djelatnici Lučke kapetanije. 

U nadzor Kvarnerskog zaljeva isplovljavamo s posadom Lučke kapetanije Rijeka. 

- Ovo je brod lučke kapetanije "Vid", na kojem je stalna posada od tri člana. Sedam dana na brodu je jedna, a onda idućih sedam dana druga posada. Brzina, maksimalna, broda je nekih 25 milja i jako je dobar za sve vrste mora, znači ide se u akcije i po jako grdom vremenu, ističe mornar na patrolnom brodu "Vid" Toni Mlinar

Dan, za sada, protječe mirno. No, dan bez kazni više je iznimka nego pravilo.

- Već par dana pratim kako ljudi glisiraju na 50 metara od obale i apeliram na ljude da to ne čine, ne samo zbog kazne, koja nije mala, nego i zbog kupača kojih već sada ima dosta uz našu obalu, ističe Mirza iz Rijeke. 

Tijekom prošle godine samo riječka Lučka kapetanija obavila je više od 1000 ovakvih nadzora, a svaki peti je završio s kaznom.  

- Kazne nisu male, počevši od one najmanje "zaboravio sam voditelja brodice sa sobom" od 300 do 800 kuna pa do one najviše, a to je za glisiranje od tri do 50 tisuća kuna. Ponovit ćemo, iako smo to rekli već puno puta, 300 metara je granica ispod koje se ne smije glisirati, a nakon toga je dozvoljeno, govori kapetan Darko Glažar iz Lučke kapetanije Rijeka. 

A gužva na moru tek slijedi. Samo u prvoj polovini godine izdano je 60% više vinjeta u odnosu na lani. 

- Brodovi su nam spremni, servisirani, pojačali smo se sa sezoncima, koji su nam prijeko potrebni, nakon dvije godine pandemije očekujemo da će ova godina biti bolja, dodaje Glažar. 

Neka bude i sigurna, kako bi morske radosti ostale upravo to - radosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!