Navode o rekonstrukciji Vlade komentirali su oporbeni zastupnici, ali i potpredsjednik HDZ-a

28.03.2022.

13:43

Autor: "Rat u Ukrajini"/IMS/I.Z./HRT

Navode o rekonstrukciji Vlade komentirali su oporbeni zastupnici, ali i potpredsjednik HDZ-a

Navode o rekonstrukciji Vlade komentirali su oporbeni zastupnici, ali i potpredsjednik HDZ-a

Foto: Rat u Ukrajini / HRT

U javnosti se sve više govori o rekonstrukciji Vlade. Osim ministara i članova Vlade koji su opterećeni istragama, na izlazu iz Vlade mogla bi biti i ministrica europskih fondova Nataša Tramišak. Navode su komentirali oporbeni saborski zastupnici.

- Što se tiče rekonstrukcije, mi smo rekli da rekonstrukcija za nas ne dolazi u obzir, ovo se ne može rekonstruirati. Od 2016. godine mi vidimo da Vlade Andreja Plenkovića nisu stabilne, odnosno da se ministri izmjenjuju uglavnom zbog USKOK-ovih istraga, to se neće promijeniti, to se nije promijenilo niti s novom Vladom u zadnjih godinu i pol. Poprilično je postalo jasno da HDZ ne može, zbog korupcije i klijentelizma u vlastitoj stranci, imati stabilnu Vladu, poručila je Sandra Benčić iz Kluba zeleno-lijevog bloka.

- Prije slučaja s ministricom Tramišak bilo je evidentno da ova Vlada na ovaj način ne može funkcionirati. Rekonstrukcija to ne može popraviti i jedino što je izlaz iz ove situacije su izbori i stavljanje mandata na raspolaganje građanima i odluka građana o tome tko će u razdoblju koje je pred nama predvoditi ovu državu, dodao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Nikola Grmoja iz Mosta poručio je Andreju Plenkoviću da dobro pripazi što rade ministar Božinović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

- Čujem da se sprema krvoproliće u HDZ-u, naglasio je Grmoja. 

Na moguću rekonstrukciju osvrnuo se i potpredsjednik HDZ-a i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Istaknuo je kako predsjednik Vlade Andrej Plenković ima legitimitet birati svoje suradnike, to su o ovom slučaju ministri.

- Hoće li biti rekonstrukcije, to će odlučiti premijer, dodao je.  

Župan Anušić: I meni su prijetili, nisam govorio ni prijavljivao

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je da su njemu puno puta prijetili, ali da o tome nikome nije govorio, niti prijavljivao, a nada se kako će ministica Tramišak o prijetnjama razgovarati s premijerom i da će se nakon razgovora stvari izgladiti.

Na pitanje je li ministrica Tramišak pogriješila kada je o prijetnjama govorila u medijima bez da prethodno o tome upozna premijera Andreja Plenkovića rekao je da ministrica nije nikome govorila o prijetnjama, a nije ni medijima.

- Izvor koji je neimenovan, ne znamo tko je to, prenio je medijima koji su je potom pitali, te ona to nije opovrgla, jer je to istina. Razgovorom će se moći riješiti sve, ona će razgovarati s premijerom i te će sve stvari, nadam se, nakon razgovora izgladiti, iskomunicirati i na kraju krajeva razriješiti tu enigmu, izjavio je Anušić.

Upitan imaju li u svojim redovima nekoga tko bi eventualno mogao zamijeniti ministricu Tramišak odgovorio je da oni uvijek imaju spremne ljude koji mogu zamijeniti svakoga na području cijele Hrvatske.

Rekao je i da su poslom kojim se bave, političari svakodnevno izloženi suptilnim, izravnim ili neizravnim prijetnjama, ili pak komentarima, te da te stvari nisu ništa neuobičajeno niti što čudno.

Tvrdi da se on u svojoj političkoj karijeri ne bi javio policiji ili se žalio javnosti da mu netko prijeti.

- Ne bi nikome to rekao, pa meni su već puno puta prijetili i nisam nikome govorio, zaključio je Anušić koji je u Splitu bio u posjetu splitsko- dalamtinskom županu Blaženku Bobanu .


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!