16:06 / 21.01.2019.

Autor: M.Š./HRT

Nazire li se rješenje problema štediša Jugobanke?

-

-

Foto: - / -

- Rok je 23.2.2019. Ministarstvo financija pokušao sam kontaktirati usmeno, pismeno. pokušavam doći do tog odgovora oko godinu i pol. No sve bezuspješno, kaže Stefan Martinić.
U emisiji Labirint, urednice Jagode Bastalić, pokušali smo razotkriti zašto štediše Jugobanke ne mogu do svoje štednje.

Ne postoji neko udruženje građana koje se bave tim pitanjem i očito su to stariji ljudi. To su manji iznosi nego što su u nekim drugim slučajevima, poput slučaja Franak ili oko pitanja zaštićenih najmoprimaca. No, svejedno, tim ljudima su ti iznosi veliki...

Iako se o pitanju štediša Jugobanke ne govori mnogo, njima je njihov problem najveći. Životne ušteđevine u nekadašnjoj Jugobanci ostale su blokirane gotovo četvrt stoljeća. Stefan Martinić i njegova majka godinama traže, pitaju, raspituju se.  

- Moja majka je živjela u Beogradu dok je to bila ista država, no s propasti Jugoslavije, tako je propala i ta Jugobanka i majci je onda ostala određena količina životne ušteđevine. Ja sam rođen 1991. i praktično cijeli život slušam o toj ušteđevini, o tim izgubljenim novcima, "što bi bilo kad bi bilo" i to se činilo kao nekakva gotova priča, govori Stefan Martinić.

Ali onda je, nakon dugo godina, politika odradila svoje. Jedan od uvjeta Srbiji za ulazak u Europsku uniju bio je povrat stare devizne štednje. Srbija je uputila poziv starim štedišama Jugobanke, s uputama i uvjetima koje moraju zadovoljiti. Martinići imaju sve potvrde osim jedne.

- No potrebna je jedna potvrda koja je najvažnija, a to je potvrda da štediše nisu dobile taj novac u svojim državama i to trebaju izdati države gdje štediše žive. U ovom slučaju moja majka je hrvatska državljanka. Znači Hrvatska joj treba izdati potvrdu da ona taj novac nije dobila.

Srbija je dala rok od godinu dana, zatim ga je produljila, ali Martinići do danas nisu riješili svoj problem.

- Hrvatsko Ministarstvo financija nije uspostavilo sustav, nisu donijeli odluku tko izdaje tu potvrdu, na koji način se izdaje potvrda i u kojem obliku.

Neprestano su se obraćali hrvatskim institucijama - pitajući - tko im i gdje može izdati potvrdu. Jer vremena nema.

- Rok je 23.2.2019. Ministarstvo financija pokušao sam kontaktirati usmeno, pismeno. pokušavam doći do tog odgovora oko godinu i pol. No sve bezuspješno, dodaje Martinić.

Ministarstvu financija postavili smo isto pitanje. I onda je na sam Badnjak na njihovim internetskim stranicama objavljeno priopćenje o tome tko i gdje izdaje potvrde. Naveli su tri adrese, sve tri banke. Stefanova majka obišla ih je sve.

- Što se tiče Zagrebačke banke i PBZ-a, u glavnoj poslovnici na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu su rekli da oni ne izdaju potvrdu. Imamo pisani odgovor Zagrebačke banke. Moja majka bila je i u poslovnici PBZ-a u Oktogonu, no oni su rekli da uopće ne znaju za to.

- Moja majka otišla je i u Zagrebačku banku i u PBZ i otišla je u ulicu Tina Ujevića 13 u Zagrebu na Knežiji gdje je, prema Ministarstvu financija, sjedište Hrvatske gospodarske banke u stečaju, no za početak, u Tina Ujevića 13 to je obična stambena zgrada. Tamo nema nikoga tko bi odgovorio na ikakva pitanja, a kamoli imao sustav izdavanja potvrdi, tako da postoji nekakva stečajna masa na toj adresi, ali samo na papiru.

I sami smo se obratili Ministarstvu financija - s pitanjem kako to da poslovnice banaka nemaju nikakvu informaciju o tome. Ali ništa novo nismo saznali. U međuvremenu je u Saboru na ovaj problem upozorio zastupnik Ivan Lovrinović i upro prstom u hrvatske institucije. 

- Vidite, skoro dvije godine su prošle da nitko nije mario, a to je vrijeme upravo ove Vlade, da nitko nije odredio instituciju koja će biti nadležna za izdavanje potvrda, provjeru dokumentacije i stručne pomoći građanima u tom poslu, kaže saborski zastupnik Ivan Lovrinović, predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku.

- Već godinu i pol pokušavam kontaktirati Ministarstvo financija i tretiraju me kao vrući krumpir. Kažu mi, evo prosljeđujemo na daljnje obrađivanje. To daljnje obrađivanje traje mjesecima, godinama i bez ikakve konkretne informacije. Znači ja osobno nikad nisam dobio odgovor od Ministarstva financija, dodaje Stefan Martinić.

- Zanimljivo je ovdje ono što želim posebno naglasiti da su Vlade novostvorenih država na području bivše Jugoslavije na vrijeme zadužile, odredile jednu instituciju i Makedonija i Crna Gora i BiH i Slovenija osim Hrvatske. A ta institucija koju su oni zadužili  imala je obvezu da građanima pomogne u prikupljanju dokumentacije, dodaje zastupnik Lovrinović.

Zašto se naša država oglušuje na ovaj problem? Zašto ignoriraju? Zašto odugovlače? 

- Ono što nas čudi, blago rečeno čudi i što je neprihvatljivo, jest ponašanje hrvatske Vlade. Vlada i državne institucije po svojoj definiciji i obvezi moraju biti na usluzi građanima da im pomognu u ostvarivanju njihovih prava koje oni ne mogu sami realizirati, ne mogu oni pisati sami sebi potvrde.

Prvi rok Martinići su propustili ne svojom krivnjom. I drugi istječe uskoro - do 23. veljače je još mjesec dana.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!