19:27 / 12.02.2018.

Autor: HRT

Nazor: Nisam impresioniran dokumentima, čekam protokole vukovarske bolnice

-

-

Foto: - / -

U Vukovaru su razočarani jer nisu doznali ništa o sudbini svojih nestalih, a u Srbiji vodeći političari i dalje optužuju Hrvatsku za loše ozračje koje prati posjet njihova predsjednika.
Očekivano, posjet srbijanskog predsjednika izazvao je niz reakcija u obje zemlje. U Vukovaru su razočarani jer danas nisu doznali ništa o sudbini svojih nestalih, a u Srbiji vodeći političari i dalje optužuju Hrvatsku za loše ozračje koje prati posjet njihova predsjednika.

Vukovarske rane nisu zacijeljele. Žrtve velikosrpske agresije ne podržavaju Vučićev posjet. Ja sam od onih koji - niti ću ikad zaboraviti, niti ću ikad oprostiti jer su mi ubili brata na Ovčari, jer sam i sam kao teški ranjenik jedva izvukao živu glavu iz ruku tih koljača i ubojica, rekao je ranjenik iz vukovarske bolnice Mirko Varga.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava smatra kako je minimum da Srbija prizna da se zločin dogodio, preda dokumentaciju o nestalima i izruči zločince. Barem što se tiče grada Vukovara držim da je nužna određena materijalna odšteta prema gradu Vukovaru, rekao je.

Okvir rata u Hrvatskoj je poznat, kaže povjesničar Ante Nazor. Činjenice su prejasne da bi skrivanje dokumenata moglo nešto promijeniti. Što se tiče te dokumentacije - upravo na tom primjeru vidi se kako pomaci nisu značajni. Očekivao sam više, nisam impresioniran gradivom koje nam je dostavljeno. Čekamo protokole vukovarske bolnice, rekao je Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Dužnosnici u Srbiji ne očekuju mnogo od Vučićeva posjeta.

Budućnost i suradnja nisu sporni, međutim oko većine otvorenih pitanja iz prošlosti nismo se složili, rekli su nakon susreta na Pantovčaku predsjednici Hrvatske i Srbije Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić.

Današnji susret u emisiji Tema dana komentirali su politički analitičari Vlatko Cvrtila iz zagrebačkog studija i Zoran Kusovac koji se javio iz Beograda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!