14:48 / 16.09.2020.

Autor: P.F./Hina

NCVVO: Završena i uspješno provedena nikad izazovnija državna matura

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

NCVVO smatra kako je uspješno proveden jesenski rok potvrdio da su kvalitetni temelji državne mature pristupnicima omogućili maksimalno ujednačene uvjete u odnosu na prethodne generacije.
Ovogodišnja, nikad izazovnija državna matura, uspješno je provedena i službeno završena nakon što su u srijedu proglašeni rezultati jesenskog ispitnog roka na kojemu je bilo 5430 pristupnika, izvijestio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

NCVVO smatra kako je uspješno proveden jesenski rok potvrdio da su kvalitetni temelji državne mature pristupnicima omogućili maksimalno ujednačene uvjete u odnosu na prethodne generacije.

Iskustvo i izazovi rezulirali prijedogom izmjena Pravilnika

Istaknuto je kako je, u suradnji svih dionika obrazovnoga sustava više od 30 tisuća ovogodišnjih maturanata uspješno položilo ispit zrelosti, a mnoštvo izazova i dobiveno iskustvo rezultiralo je prijedlogom izmjena i dopuna Pravilnika.

Državna matura provedena je uz primjenu maksimalno ujednačenih uvjeta za pristupnike u odnosu na prethodne generacije. Ispiti su se povodili od 19. kolovoza do 4. rujna u 357 srednjih škola i tri ispitna centra (Zagreb, Split i Slavonski Brod) u Republici Hrvatskoj, a u jesenskom roku pristupilo im je 5450 pristupnika.

- Iako je riječ o daleko manjem broju pristupnika u odnosu na prethodne godine, jesenski je rok, zbog epidemioloških mjera koje su na snazi, zahtijevao vrlo visoku razinu odgovornosti u pripremi i provedbi, ali i vrednovanju samih ispita, istaknula je ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić.

Ocijenila je kako je, unatoč svim okolnostima, NCVVO osigurao sve potrebne preduvjete da pristupnici, roditelji i svo nastavno osoblje uključeno u ovaj projekt od nacionalnog interesa što manje osjete ovogodišnje posebnosti.
Time, smatra Katavić, možemo zaključiti da je državna matura postavljena na dobrim temeljima i da obrazovni sustav funkcionira.

Na jesenskom roku pojačan nadzor

Zbog utvrđenoga prepisivanja u nekim srednjim školama tijekom ljetnog roka, organizaciji jesenskog roka pristupljeno je uz pojačani nadzor te uvide u kvalitetu provedbe ispita državne mature.

S obzirom na to da se državna matura temelji na načelima jednakoga vrednovanja i transparentnosti, NCVVO inicirao je izmjene Pravilnika o polaganju ispita državne mature te je Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputio prijedlog izmjena i dopuna toga pravilnika o polaganju ispita državne mature.

U predloženoj izmjeni i dopuni posebna je pažnja posvećena dijelu izricanja odgovarajućih mjera i provedbe postupka prilikom utvrđenog prepisivanja, a naglasak je stavljen i na one dijelove Pravilnika čija se izmjena pokazala i više nego nužna za očuvanje standarda kvalitete.

Državna matura, 11. u nizu, provedena je u ljetnom roku od 8. lipnja do 3. srpnja u 369 srednjih škola i ispitnih centara diljem Hrvatske i u posebnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa, također uspješno i bez incidenata, ocijenila je tada ravnateljica Katavić.

Na maturi je bilo 31.000 pristupnika koji su izašli na više od 115.000 ispita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!