07:44 / 23.11.2018.

Autor: D.M./I.H./HRT

'Ne dolazi u obzir da se izuzimam od uloge na koju sam demokratski izabran'

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Povjerenstvo će, među ostalim, odlučivati i o pokretanju postupka protiv premijera Andreja Plenkovića zbog zapošljavanja rodbine.
Na sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa donesene su odluke vezano uz tri prijave protiv premijera Plenkovića. Povjerenstvo je odlučilo da pokreće postupak protiv njega zbog imenovanja kuma Igora Pokaza na mjesto veleposlanika u Velikoj Britaniji. Smatraju da je o tome trebao obavijestiti javnost i tijela koja sudjeluju u procesu odlučivanja.

"Vidljivo je da je riječ o karijernom diplomatu i postavlja se pitanje zašto osoba koja je s nekim povezana ne bi smjela razvijati svoju karijeru. U svakom slučaju javnost je trebala biti upoznata. S druge strane, na primjeren način trebalo je to biti dano do znanja i tijelima koja su u tome sudjelovala", izjavio je Davorin Ivanjek, član Povjerenstva. Najavio je da će Povjerenstvo od ustavnopravnih stručnjaka zatražiti mišljenje je li se Plenković mogao izuzeti od supotpisivanja odluke.Postupak protiv Ćorića zbog imenovanja premijerova ujaka

Povjerenstvo ne pokreće postupak protiv premijera zbog zapošljavanja sestrične u uredu HTZ-a u Muenchenu. Smatraju da nije imao ovlasti sudjelovati u njezinu izboru. Ne pokreće se ni postupak zbog zapošljavanja ujaka u Parku prirode Biokovo, ali se pokreće protiv ministra Tomislava Ćorića jer je odluku o imenovanju donio diskrecijski bez obrazloženja. Evo što je rečeno o slučaju vezanom uz imenovanje veleposlanika.

'Ne dolazi u obzir da se izuzimam od uloge na koju sam demokratski izabran'

"Još jednom ističem. Izuzimati se od uloge na koju sam izabran demokratski i za koju sam dobio povjerenje u Hrvatskom saboru - ne dolazi u obzir. To je vrlo jasna i čvrsta poruka. S druge strane, takvih primjera imate koliko hoćete. Ako želimo tako tumačiti stavak 5. zakona, onda bih se trebao izuzeti od svih imenovanja u diplomatskoj službi", reakcija je premijera Andreja Plenkovića na odluku Povjerenstva.

Da sam, primjerice, bio u rodu s gospodinom Buljem, koji me zbog ovog slučaja prijavio i da sam njega imenovao veleposlanikom s njegovim sjajnim kvalifikacijama, prihvatio bih da je to eklatantan sukob interesa i apsolutno neprimjereno imenovanje nekoga s kim sam povezan. To bi bilo strašno i katastrofa za državu, diplomaciju i politiku", poručio je premijer. Dodao je da je sudjelovao u procesu postavljanja čovjeka kojeg poznaje od 1994., s kojim je radio i koji je bio veleposlanik u NATO-u, Ruskoj Federaciji te koji je radio u misiji pri UN-u te svoj posao obavlja kvalitetno.Ćorić: Nije bilo sukoba interesa u mom slučaju

Odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa komentirao je i ministar Tomislav Ćorić. Kaže kako tijekom imenovanja gospodina Raosa nije znao da je on premijerov ujak, pa stoga o tom imenovanju nije ni obavijestio Plenkovića. Dodao je kako je Raosov životopis bogat i obilježen s više od 40 godina rada na rukovodećim funkcijama. "Ići ću s argumentima pred Povjerenstvo, pozdravljajući da u bilo kojem slučaju, pa i u ovom, vide je li riječ o sukobu interesa ili nije", rekao je Ćorić. Naglasio je da je diskrecijska odluka propisana zakonom te da se članovi upravnih vijeća nacionalnih parkova određuju prema načelu da su to osobe iz Ministarstva okoliša i energetike, iz struke, da jedan član tog povjerenstva bude predstavnik radnika i dva člana iz lokalne zajednice. Ćorić je rekao da će svoje argumente obrazložiti Povjerenstvu.U vezi s postupkom koje je pokrenulo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa o imenovanju Igora Pokaza veleposlanikom u Ujedinjenoj Kraljevini, Ministarstvo vanjskih i europskih ističe kako je veleposlanik Igor Pokaz dugogodišnji diplomat, zaposlen u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova od 1994. godine, što dovoljno govori o tome da je njegova stručnost prepoznata u hrvatskoj diplomatskoj službi.

Podsjećaju na to da je Ustavom propisano da, na prijedlog Vlade i uz mišljenje nadležnog odbora Hrvatskoga sabora, odluku o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih misija u inozemstvu donosi predsjednica, uz prethodni supotpis predsjednika Vlade.

Predsjednik Vlade u konkretnom slučaju nije bio predlagatelj, već je na temelju Odluke Vlade i dobivenog mišljenja nadležnog Odbora Hrvatskoga sabora dao prethodni supotpis za donošenje Odluke predsjednice Republike, te je postupak u cijelosti proveden u skladu s Ustavom i drugim propisima. Odluke o postavljenju veleposlanika i šefova diplomatskih misija, kao i o njihovom opozivu, donosi predsjednica Republike, navodi se među ostalim u priopćenju Ministarstva.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!