15:28 / 06.03.2019.

Autor: Matea Krmptić/P.F./HRT

"Ne gledajte, zaštitite žene od nasilja!"

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

U posljednjih pet godina u Hrvatskoj je ubijena 91 žena, što čini čak 47% svih ubojstava. Više od polovine tih ubojstava počinili su njihovi intimni partneri. Broj žrtava nasilja je u porastu.
O obiteljskom nasilju i nasilju nad ženama treba glasnije govoriti jer statistika u Hrvatskoj nije dobra, zaključak je tematske sjednice zagrebačke Gradske koordinacije za ljudska prava. Glavnu riječ imali su voditelji doma "Duga" u Zagrebu koji je u posljednjih 12 godina zbrinuo čak 906 žrtava obiteljskoga nasilja. Među njima 515-ero djece.

Na pitanja kako prepoznati i prijaviti nasilje te koliko je sustav učinkovit u prevenciji nasilja, teško je odgovoriti. Dom "Duga" u Zagrebu nastoji zbrinuti žrtve nasilja u obitelji, ali i savjetovati sve one koji potraže pomoć - i žrtve i nasilnike.

- Naša provedba loše se odvija u dijelu koordinacije između sustava. Taj dio nam je već 20 godina problem i stvari se mijenjaju presporim koracima, rekla je Željka Barić, ravnateljica doma "Duga".

Knežević: Nasilje nije privatna stvar i ne liječi se molitvom
Sve više nasilja u školama - kako ga spriječiti? 
Murganić u Dnevniku: Mojim odlaskom nasilje neće nestati

Na sjednici se govorilo o pravima žene na život bez nasilja. U posljednjih pet godina u Hrvatskoj je ubijena 91 žena, što čini čak 47% svih ubojstava. Više od polovine tih ubojstava počinili su njihovi intimni partneri.

Istanbulska konvencija u Hrvatskoj na snagu je stupila 1. listopada 2018. godine, a od tada, slažu se iz doma, nije se mnogo toga promijenilo - nasilnici nekažnjeni, a broj žrtava nasilja u porastu.

Alarmantan podatak dolazi iz pravosuđa. Čak 63% prijavljenih nasilnika osuđeno je samo na novčane kazne, a gotovo trećina je oslobođena krivnje ili su postupci iz nekog razloga obustavljeni. Sa sjednice poručuju: "Ne gledajte, zaštitite!"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!