09:59 / 25.02.2020.

Autor: HRT

"Ne ići u domove zdravlja i potencijalno širiti zarazu"

-

-

Foto: - / -

Ima li u Puli i Rijeci razloga za zabrinutost, pitali smo Aleksandra Stojanovića, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.
Govoreći o ukinutoj kućnoj izolaciji za učenike pulske gimnazije, Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, izjavio je za HRT da je kućna izolacija ukinuta jer se radilo o osobama koje su se vraćale u četvrtak i petak iz područja u kojima je tek počinjala epidemija.

U Rijeci u bolnici devet radnika stiglih iz Italije
Što je koronavirus, samozaštita i opće zaštitne mjere
Otvoreno: Jesmo li spremni za borbu s koronavirusom? 
Plenković: RH pripravna za sve mjere koje treba poduzeti 
● Slovenija spremna zatvoriti granice, Srbija spremna za najcrnji scenarij 

- U ponedjeljak je donesena preventivna mjera da jedan dan ostaju u kući, a potom je odlučeno da ne postoji rizik, odnosno da nije potrebno provoditi zdravstveni nadzor nad osobama koje su se proteklog vikenda vratile, rekao je Stojanović. Unatoč tome, svim tim osobama, a točno se zna o kome je riječ - rečeno je da prijave svaku izmjenu zdravlja. Kućna je izolacija ukinuta jer se radilo o osobama koje su se ranije vraćale iz područja gdje je tek počinjala epidemija. Jedan dan ostali su kod kuće, a jučer je odlučeno da ne postoji opasnost od osoba koje su došle prije 24. veljače, dodao je.

"Ne ići u domove zdravlja i čekaonice potencijalno širiti zarazu"

- U ovom trenutku potrebno je reći da se bilo koje izmjene ili sumnje kod zdravstvenog stanja moraju telefonski prijaviti liječniku ili epidemiologu. Znači, ne ići u domove zdravlja, ne ići u čekaonice i bolničke hitne prijeme potencijalno širiti zarazu, nego smanjiti mogućnost kontakta, naglasio je.Novi protokol uredno funkcionira. Na Rupi i Pasjaku postavljeni su kontejneri. Granična policija provodi protokol. Hoće li biti novih mjera, znat će se nakon sjednice Kriznog stožera, kazao je. Rekao je da se maske koriste prvenstveno kod osoba koje su bolesne - zbog smanjenja širenja koronavirusa.

Ispravno koristiti masku, prati ruke, provjetravati

Za osobe koje su zdrave, odnosno potencijalno zdrave - korištenje maske ima funkciju prevencije samo kod onih građana koji već imaju neke bolesti. Bitno je, dodao je - znati staviti masku ispravno i znati da je ona izgubila svrhu kad se navlaži. Najpovoljnija mjera je često pranje ruku, izbjegavanje kontakta s osobama koje kašlju, provjetravanje prostora i izbjegavanje zagušljivih prostorija. 

Stojanović je potvrdio da je u bolnici u Puli pripremljen prostor za karantenu s dovoljnim brojem kapaciteta. Prema sadašnjem protokolu svi blaži slučajevi liječili bi se lokalno, a teži bi bili upućeni u Zagreb u Kliniku "Dr. Fran Mihaljević".Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!