13:41 / 05.06.2020.

Autor: Z.A./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ne jenjava interes za Kineziološki fakultet

-

-

Foto: - / -

Kineziološki fakultet sveučilišta u Zagrebu je među tri najtraženija fakulteta u Hrvatskoj.
Za Kineziološki fakultet u Zagrebu i ove godine vlada veliki interes među maturantima. Prijave za upis otvorene su od 1. do 10. lipnja, a u Dobro jutro, Hrvatska o fakultetu je govorio prof. dr. sc. Tomislav Krističević, dekan Kineziološkog fakulteta sveučilišta u Zagrebu.

Kineziološki fakultet u Zagrebu godinama je među 5 top fakulteta, a već drugu godinu zaredom među tri najtraženija fakulteta u Hrvatskoj. Posebno je veliki interes za stručne studije za trenere, iznimno su ponosan što je mladi svijet toliko zainteresiran njihov fakultet, a dekan Krističević još pojašnjava:

- Imamo dvije vrste studija, jedno su specijalistički studiji, tj. stručni studiji, a drugi su naši sveučilišni studiji. Stručni studiji su direktno vezani za trenersku struku, to je cijeli niz usmjerenja za koju se može odlučiti, od individualnih trenera do trenera bilo kojeg sporta koji se nalazi u našim nastavnom planu programa. Tu su još i fitness treneri, kondicijski treneri, treneri sportske rekreacije.

Kineziološki fakultet postoji 61 godinu, imaju 2500 studenata na svim smjerovima u akademskoj godini, a za fakultetom je malo veći interes među studentima; muškarci čine 70%, a žene 30%. Fakultet je dao veliki doprinos u razvoju sporta, ne samo vrhunskog nego i zdravstvenog smjera, te na popularizaciji tjelesne aktivnosti i kulture na što su i iznimno ponosni. Organiziraju brojne znanstvene i stručne konferencije, znanstveni projekte na nacionalnom i međunarodnom nivou. Posebno ističu međunarodnu suradnju, kako preko Erazmusa s Europskim zemljama tako i suradnju s najveće kinesko sportsko sveučilište Beijing Sport University. O suradnji s Kinezima dekan Krističević je dodao:

- Svake godine nam dolazi određeni broj studenata iz Kine jednu akademsku godinu, a naši profesori predavači odlaze u Kinu održati nastavu. Isto tako i njihovi profesori dolazi na naše fakultet. Ove godine zbog krize napravit ćemo malo pauzu, neće nam doći kineski studenti.

- Ponosan sam što je tako velika nacija prepoznala naš mali, u svjetskim razmjerima, fakultet.

Među poznatim Hrvatima koji su završili Kineziološki fakultet u Zagrebu su braća Sinković, Filip Ude, Gordan Giriček koji trenutno studira, Stojko Vranković, a tu su i treneri Zlatko Dalić, Ivica Tucak, Lucijan Krce, Ćiro Blažević Ante Kostelić i mnogi drugi.

Fakultet ima suradnju s bivšim studentima koji su nakon studiranja gdje su dobili temeljna znanja, a u praksi stekli vještine, sada kao vanjski suradnici sudjeluje u nastavi s našim studentima te tako doprinose kvaliteti studija.

Prijava za prijemni ispit ove godine je od 1. do 10. lipnja, većinom preko nacionalnog informacijskog sustava za prijem visokog učilišta, te putem pošte. Prijemni ispit je od 29. lipnja do kraja tog tjedna. A ako netko želi biti trener jedrenja, onda mora završiti ili specijalistički studij ili upisati sveučilišni studij i na trećoj godini upisati dodatni smjer – trener za sportove na vodi. Tako može postati profesor tjelesne kulture i trener jedrenja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!