"Ne možemo i ne smijemo izgubiti nadu, sve je prolazno"

31.12.2020.

13:42

Autor: Studio 4/IMS/HRT

default error photo
Možda je riječ samo o satima, datumima, brojevima, no, s psihološke strane, teško da netko ne odbrojava minute da ova, 2020. godina što prije prođe.
Još je samo nekoliko sati ostalo do 2021. godine. Možda je riječ samo o satima, datumima, brojevima, no, s psihološke strane, teško da netko ne odbrojava minute da ova, 2020. godina  što prije prođe.

➡️ Potresi - najnovije informacije
➡️ Sve o koronavirusu

Kako ju preživjeti i nadživjeti - ne samo fizički, već, emocionalno i psihički - u Studiju 4 govorili su dr. Igor Filipčić, ravnatelj psihijatrijske bolnice Sv. Ivan u Zagrebu i sociolog Sven Marcelić.

Ova godina je izuzetno zahtjevna i teška. Pogotovo ljudima na području Petrinje. Ta faza adrenalina kod njih nije popustila i još neće. Za razvoj metalnog zdravlja koje će se posljedice vidjeti tek kasnije, izuzetno je važno da se te ljude zbrine, da vide da nisu sami.

- Primjerice iz Meksika kad su ljude preseljavali da bi ih zaštitili, loše su napravili za njihovo mentalno zdravlje. Ova ideja s kućicama da ostanu tamo, ali na sigurno, je jako dobra i to je jedna od prvih ideja da im se pomogne na licu mjesta. Mi smo na telefonima. I psihijatar i psiholog, napominje Filipčić.

Ovo su telefoni građanima dostupni 24 sata:

➡️ Psihijatar: 091 361 7213
➡️ Psiholog 091 361 7214

Razina društvenosti i socijalnih kontakata zbog virusa je puno manja, istaknuo je sociolog Marcelić.

- Vrlo je jasno da smo u situaciji da je jedina moguća mjera da se distanciramo a to nije u prirodi ljudskog ponašanja i teško je i neprirodno biti bez fizičkog kontakta. Mi u Zadru smo imali neki dan Badnjak, kada se ljudi vrlo usko druže, pa je bilo i incidenata s policijom. Trebalo bi jednostavno imati mjere koje su jasne, nedvosmislene i sa što manje iznimaka.

Socijalna distanca nije prirodno ponašanje i to će ostati kao najbolje upamćeno što nas je istrgnulo iz našeg prirodnog ponašanja, a ostat će kaže Marcelić i elementi traume.

Ne možemo i ne smijemo izgubiti nadu, sve je prolazno, ali važno je da je cijela Hrvatska stala uz ljude u Petrinji, rekao je Filipčić.

- Bit će psihičkih posljedica jako puno, ali idemo dati snage i vedrine ovim ljudima kojima je sada najteže, dodaje.

Društvo je spremno odgovoriti na promjene, ali nakon ove neugodne godine koja nas je koštala živaca, mislim da ćemo postati i bolje društvo, istaknuo je Marcelić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!