06:49 / 27.03.2018.

Autor: D.M./HRT

'Ne možete potrošiti novac koji nemate' - borbeni avioni izraelski?

Foto: ilustracija

Foto: ilustracija

Foto: - / -

Drugi dan sastaje se državni vrh. Na dugoočekivanoj sjednici Vijeća za obranu razmatrat će nabavu eskadrile od 12 višenamjenskih bojnih zrakoplova.
Drugi dan sastaje se državni vrh. Na dugoočekivanoj sjednici Vijeća za obranu razmatrat će nabavu eskadrile od 12 višenamjenskih bojnih zrakoplova.

Nakon nekoliko mjeseci odgode i dodatne analize pristiglih ponuda predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković napokon bi trebali donijeti odluku čije će bojne zrakoplove Hrvatska kupiti - nove švedske Gripene ili rabljene izraelske F-16, koji bi zadovoljili i cijenom i kvalitetom.

"Trenutačno imamo MiG-ove druge generacije, dok se većina zemalja EU-a i naših susjeda koristi zrakoplovima četvrte generacije. Najviše bih voljela kad bismo mogli kupiti nove, to je uvijek najbolje. Međutim, valja gledati što je najbolje za državu. Ne možete potrošiti novac koji nemate", poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iz Karlovca. "Isto kao obitelj,  ja bih najradije kupila novi Mercedes, ali si onda ne mogu priuštiti ni hranu ni mnoge druge stvari", kazala je te dodala da se moraju sagledati sve prednosti i nedostatci, a odluka mora biti racionalna. Upitan kupuje li Hrvatska od Izraela polovne zrakoplove F-16, kao što su to već objavili mediji, ministar obrane Damir Krstičević je rekao da će odluka o tome biti donesena u 18 sati na Vijeću za obranu. Odgovarajući na pitanje je li riječ o "izraubanim zrakoplovima" Krstičević je odgovorio kako je to rekao samo jedan pilot. "Pitajte druge pilote, pitajte Ivicu Ivandića koji je MIG-om pobjegao iz JNA, pitajte tog čovjeka što on misli", rekao je Krstičević. Nije rekao kada će odluka Vijeća biti poznata, već je ustvrdio kako mu je drago "sve što jača sposobnost HV-a". učio je. "Stručni tim je sagledao sve parametre da odluka bude realna, u našoj odluci moramo voditi računa o sposobnosti, koliko to košta i svim drugim izazovima hrvatskog društva - školstvo, zdravstvo i poljoprivreda, sve su to ključni parametri o kojima trebamo voditi računa", kaže Krstičević.Hrvatska je javnost, doduše iz Bruxellesa, doznala - da se državni vrh odlučio za kupnju izraelskih borbenih zrakoplova C/D Barak. Bivši zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva Josip Štimac u Studiju 4 govorio je o načinu obrade pristiglih ponuda - nije se, kaže, ocjenjivala samo cijena zrakoplova, nego cijela ponuda. Riječ je o četiri domene - strateškom partnerstvu, samim karakteristikama aviona, financiranju i investicijama u RH. Nagađa se da je to izraelski avion, ali ključno je pri donošenju bilo kakve odluke zadržati sposobnost RH da samostalno štiti prostor u svom zračnom prostoru.Nabava borbenih zrakoplova: Četiri kriterija prema kojima ćemo ih birati

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!