08:51 / 15.09.2020.

Autor: D.M./HRT

Ne odustaje se od neradne nedjelje

-

-

Foto: - / -

Vlada će ići sa zakonom koji će tražiti balans između onoga da se u načelu ne radi, a da jedan broj nedjelja bude radan, najavio je Plenković.
Premijer Andrej Plenković s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Antom Sanaderom i ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom boravi u Splitu. U sklopu posjeta premijer Plenković održao je sastanak sa splitskim gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom i splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

U izjavi nakon sastanka premijer je kazao kako mu je zadovoljstvo bilo razgovarati o novim projektima za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju. Napomenuo je kako je Vlada za županiju izdvojila 600 milijuna kuna - u sklopu mjera za očuvanje radnih mjesta tijekom epidemije koronavirusa. Najavio je nove infrastrukturne projekte, a jednim od najbitnijim smatra projekt "Novi Žnjan" i rješavanje prometnih čepova u Splitu, naročito onaj uz Trajektnu luku."Kavanska ogovaranja nisu relevantna za odluke"

U kontekstu lolalnih izbora, nije želio komentirati navode da će se Zdravko Marić kandidirati za gradonačelnika Zagreba. Kaže kako će HDZ iznjedriti kvalitetnog kandidata. "Kavanska ogovoranja nisu relevantna za konačne odluke", poručio je. Na pitanje vezano za odluku Ustavnog suda odustaje li se od neradne nedjelje premijer je kazao: Mislim da to nema nikakve veze jedno s drugim". Plenković je dodao i kako splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara uvijek ima njegovu potporu.

O odluci Ustavnog suda

- Vodite računa da je u trenutku kad je Stožer donosio te odluke radno vrijeme bilo ograničeno od 7 do 17 sati. Onda je na molbu uslužnih djelatnosti produlji do 20 ili 21 sat. Epidemiolozi su tada preporučili da se širenje epidemije ograniči tako što jedan dan u tjednu trgovine neće raditi. Najlogičnije je da je to bude nedjelja, kazao je Andrej Plenković. Dodao je kako je vrlo dobro što je Ustavni sud 'potvrdio' sve odluke Stožera. Radilo se na temelju članka 16. Ustava i u cilju očuvanja zdravlja građana. Da nije bilo tako ne bi imali dobru sezonu i očuvali radna mjesta, dodao je.

O radu nedjelom

Za rad nedjeljom kazao je kako se radi o predizbornom obećanju, neovisnom o situaciji. Pozvao se na ankete prema kojima oko 80 posto građana podržava stav da nedjelje budu neradne. "Smatramo kako je to dobro, kako je to u interesu obitelji i zdravog balansa između rada i odmora", poručio je. Najavio je da će Vlada tijekom ovog mandata izaći s prijedlogom zakona koji će tražiti balans između onoga da se u načelu ne radi i da omogućimo, zbog gospodarstva i turizma - jedan broj nedjelja koji bi bio radni.  Boban: Mnogi su projekti u papirnatoj fazi, sad slijedi operativni rad

Župan Blaženko Boban rekao je da su danas imali priliku sve analizirati odluke Vlade sa sjednice od 4. svibnja u Splitu, te rekao da su utvrdili kako je mnogo projekata u papirnatoj, odnosno pripremnoj fazi. U narednom razdoblju očekuje nas ono što je vidljivo javnosti, a to je izlazak na teren i operativni rad. Pritom mislim na nadvožnjak, na čvorište TTTS Mravince, na rasplet čvorišta u Stobreču i spoj Vučevica i D8, kazao je župan Boban.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara zahvalio je na potpori predsjedniku Vlade, te otkrio da su razgovarali o brojnim temama, između ostalog i o podršci masterplanu kao podlozi za izmjene prostornog plana i GUP-a.

- Govorili smo i o Žnjanu i koncesiji koju kanimo zatražiti i dobiti kao i o tehnološkom parku Dračevac, pravnom režimu i vlasništvu na Marjanu te obnovi stadiona na Poljudu kao i izgradnji muzeja Hajduka, rekao je Krstulović Opara.

Premijera su nakon sastanka dočekali nekadašnji radnici Dalmacijavina, tvrtke u stečaju. Kratko su s njim razgovarali. Plenković je kazao kako je država "dosta dala" u tom procesu i kako se traže pravni okvir za potraživanja radnika. Dogovoren je sastanak sljedećega mjeseca u Zagrebu. Podsjetimo, država kao bivši vlasnik te tvtke, radnicima duguje 64 milijuna za plaće i otpremnine, no na posljednjem ročištu rečeno je da će se najprije ipak morati podmiriti neplaćeni porezi i trošarine.

Na navode oporbe o problematičnom načinu rada Sabora zbog mjera sprečavanja širenja koronavirusa odgovorio je da "oni samo traže medijsku pažnju". Podsjetio je da je kao premijer u novom sazivu u Saboru bio pet puta, i to sve prije početka "aktualnog sata".

- Plenković: Drago mi je zbog Solina, zbog naših kršćanskih korijena

Premijer Andrej Plenković sastao se potom u splitskoj Vili Dalmacija s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom. Kardinal Parolin će sutra u Solinu za biskupa zarediti monsinjora Antu Jozića kojega je papa Franjo imenovao nadbiskupom i nuncijem u Bjelorusiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!