"Ne odustane li Milanović od nepoštivanja odluke o COVID potvrdama, bit će to državni udar"

03.12.2021.

09:47

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić

Foto: U mreži Prvog / Hrvatski radio

Ne odustane li predsjednik države, nakon što bude izmijenjen zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti, od nepoštivanja odluke o predočenju COVID potvrda u svojem uredu, bit će to državni udar, ustvrdio je gostujući u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

- Doći će Inspektorat u dosta nezgodnu situaciju. Ako se to obistini, to vam je po nekoj definiciji državni udar. Dakle, to je korištenje vojske, i njega kao osobe koja je po slovu Ustava vrhovni zapovjednik na način da zabranjuje, dakle da on prenosi naredbu gospodinu Hranju, a onda on vojnicima, da ne puste nikoga u Pantovčak. To nije vojni objekt. To nije vojarna. I ukoliko se to obistini, možemo reći da imamo predsjednika države koji, koristeći svoje ovlasti, jako dvojbeno s aspekta i zakonitosti i ustavnosti, je osoba koja po Ustavu skrbi za usklađeno i stabilno djelovanje tijela državne vlasti, zapravo podriva ustavni poredak države Hrvatske - rekao je. 

U emisiji je između ostalog komentirao i izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, rekavši kako nikakva dvotrećinska većina glasova po njegovu mišljenju ne treba za njegovo donošenje. Pogledajte cijelu emisiju:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!