Ne prestaje prepirka oko umirovljenja brigadira Burčula

26.10.2021.

19:39

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Nastavljene prepirke oko umirovljenja brigadira Burčula

Nastavljene prepirke oko umirovljenja brigadira Burčula

Foto: Dnevnik / HTV

Na prestaje prepirka oko prijevremenog umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula. Predsjednik Zoran Milanović tvrdi da će je ponovno voditi - makar kao zamjenik zapovjednika.

Umirovljenje brigadira Burčula i danas je tema političkih prepucavanja. Predsjednik Republike Zoran Milanović odluku ministra obrane Maria Banožića naziva nezrelom i osvetničkom. Tvrdi i da je ministar svojim postupcima utjecao na odnose Pantovčaka i Banskih dvora.

- Ne može nekakav ministar, bilo kakav, reći da će nekoga potjerati u mirovinu zato što ga ne voli. Izgleda da nije u stanju naći ni pisoar za vojni neboder, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike. 

Na prozivanja je ministar Banožić reagirao priopćenjem. Ističe da predsjednik Milanović svojim izjavama pokazuje kako se neprimjereno odnosi prema obrambenom sustavu.

"Predsjednik Republike mora znati kako Hrvatska vojska nije njegova igračka. Oštro demantiram da je brigadir Elvis Burčul potjeran u mirovinu. (...) Očito u nedostatku argumenata Predsjednik Republike Hrvatske ne zna drugačije reagirati osim vrijeđati na osobnoj razini.

S druge strane, predsjednik Milanović ističe da će pitanje zapovjednika Počasno-zaštitne bojne riješiti na drugi način - onaj zapovjedni. A za ministra Banožića kaže: 

- On je nebitan. Dakle, Plenković, od njega se očekuje da to riješi. Ne Medved, ne Božinović. Plenković. Ne može drukčije. Dakle, to je na neki način i na svaki način refleksija odnosa u HDZ-u.

Premijer Andrej Plenković kazao je da je to tema u koju se ne želi petljati.

- Niti se kanim petljati niti sam se petljao niti je to, u konačnici, u ovlastima predsjednika Vlade. U tom trokutu ministar obrane - Glavni stožer – predsjednik, stvari se trebaju rješavati, kazao je. 

Novi politički sukob potencirao je ideju o sazivanju sjednice Vijeća za obranu, a sastat će se i ono za nacionalnu sigurnost.

- Sjednica Vijeća za obranu - svakako prije donošenja proračuna zbog odgovora na više pitanja iz područja funkcioniranja i financiranja Oružanih snaga, izjavio je predsjednik Milanović.

Premijer Plenković pak predlaže sastanak Vijeća za obranu i sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost isti dan.

- Dali smo tri termina u studenom. Bit će kroz jedno 2 tjedna, kazao je.

A uz aktualna previranja, komentirala se i presuda Vrhovnog suda u slučaju INA-MOL, kao i hoće li to narušiti odnose Hrvatske i Mađarske.

- Odnosima dviju država neće pomoći, posebno ne dok je Orban premijer. Ovoj Vladi su jako važni, ne znam zašto, odnosi s trenutnom vlašću u Budimpešti. Ok, to je njihov izbor, kazao je Milanović.

Premijer Plenković naglašava da će Hrvatska štititi svoje nacionalne interese.

- Gledajte, nije Mađarska i Hrvatska samo INA. INA dominira tom temom u javnosti, ali nije to jedina stvar koja je bitna za suradnju dviju država, kazao je.

Premijer je također izvijestio da je HDZ postupio prema pravomoćnoj presudi Vrhovnog suda u slučaju Fimi media i u državni proračun uplatio traženi iznos.

- Plaćeno je skoro 14 milijuna i 300 tisuća kuna. Ta obaveza je izvršena, uplata je izvršena i ustvari, što se nas tiče, ad acta, izjavio je.

HDZ, ističe Plenković, posluje bez dugova, a samo od članarina u posljednjih nekoliko godina uprihodio je 42 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!