Ne prestaju reakcije na govor umirovljenog brigadira Matka Raosa

11.04.2022.

19:39

Autor: Andrej Rašljanin/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Matko Raos

Matko Raos

Foto: HTV / HRT

Ne prestaju reakcije na govor umirovljenog brigadira Matka Raosa, izaslanika Ministarstva branitelja na obilježavanju 31. godišnjice ustrojavanja bojne HOS-a Rafael Vitez Boban. Nakon reakcije Vlade i Ministarstva, osude i ograde od izjave kojom se veliča nastanak NDH dolaze sa svih strana.


Izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja, ovako je jučer govorio na HOS-ovu skupu u Splitu:

- Da nije bilo 10.travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske, rekao je umirovljeni brigadir Matko Raos.

Premijer se danas ograđuje.

- Riječ je o jednoj nepromišljenoj, neprimjerenoj izjavi od kojeg se ministarsto još jučer ogradilo, to nije stav Vlade niti bilo koga u Vladi, rekao je Andrej Plenković.

Reakcije na revizionizam i kršenje Ustava stižu danas s Međunarodne konferencije Roma, upravo naroda čijih je pripadnika, uz Židove i Srbe, u NDH najviše ubijeno. Potpredsjednik Vlade iz redova srpske manjine izjavu naziva sramotnom i priznaje da izostaju kazne.


- Smatram da bi trebalo pooštriti pravne propise koji bi to regulirali, ali o tome na koji način to najbolje učiniti, to ćemo razgovarati. To je i moja odgovornost, naravno, rekao je Boris Milošević, potpredsjednik Vlade.

Već se godinama razgovara o zabrani pozdrava "Za dom spremni". Veljko Kajtazi, saborski zastupnik manjina, jest za zabranu, ali ne inzistira baš na brzom donošenju zakona.

- Vidim na koalicijskim sastancima da tražimo rješenje, da pokušavamo. Slažem se s vama, jedan od rokova neka bude do kraja našeg mandata, rekao je Veljko Kajtazi, saborski zastupnik.

Anka Mrak Taritaš smatra da će se situacije, poput ove s Vladinim izaslanikom, ponavljati sve dok premijer ne raskrsti s 1941.

- Ta situacija ne šalje samo ružnu sliku o Vladi, ne samo ružnu sliku o premijeru, ne samo ružnu sliku o tom izaslaniku, nego ružnu sliku o Republici Hrvatskoj, rekla je Anka Mrak Taritaš, saborska zastupnica GLAS-a.

Sramotno je i nedopustivo da službeni predstavnik hrvatske države dovodi u vezu zločinačko ustaško nacističku tvorevinu NDH s Domovinskim ratom i hrvatskim braniteljima, poručili su u ponedjeljak iz Narodne stranke-Reformista dodajući kako o tome očekuju jasan stav Vlade.

- O tome jasno govore i hrvatski Ustav i hrvatski zakoni te je zadnje vrijeme da se isti zakoni počnu sprovoditi, poručuje se u priopćenju koje potpisuje predsjednik stranke Radimir Čačić.

Savez antifašista ne vidi da u HDZ-u postoji politička volja da se zabrani ustaško znakovlje i pozdrav.

- Pretpostavljam da je uteg ekstremno desno krilo vodeće stranke zbog kojeg se vjerojatno špekulira i kalkulira da li da ili ne, rekao je Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

A premijer, za razliku od koalicijskih partnera i Saveza antifašista, tvrdi da je pozdrav Za dom spremni zabranjen.

- Što se tiče zabrane tog pokliča, on je već danas suprotan i hrvatskome Ustavu i hrvatskom zakonu, stvar je samo kako se to primjenjuje od strane pojedinih sudoa, a na Vrhovnom sudu je da ujednačava praksu.

Više pogledajte u prilogu Andreja Rašljanina:

Izjava u Splitu komplicira način održavanja komemoracije u Jasenovcu

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Zagreb Ognjen Kraus je pak rekao Hini da nema komentara i da je to sve rezultat toga što nije donesen zakon, a za sva druga pitanja uputio je na Vladu i premijera koji, kaže, donosi sve odluke.


Dodao je da će Koordinacija židovskih općina Zagreb obilježiti u Jasenovcu Jom Hašoa - Dan sjećanja na holokaust - 28. travnja, kao što su obilježili prije nekoliko godina jer se datumi gotovo poklapaju.

Saborski zastupnik te predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac rekao je da će njihova tijela u sljedećih nekoliko dana odlučili hoće li biti na zajedničkoj komemoraciji.

- Kad se događaju stvari koje se sada događaju, kada netko od predstavnika naroda žrtava iskaže rezervu ili neslaganje sa zajedničkom komemoracijom, onda je u SNV uobičajeni postupak da se to raspravi na predsjedništvu i na savjetu SNV-a, kazao je Pupovac. Najavio je da će se to dogoditi u idućih nekoliko dana.

Vezano za napore da se kaznenim zakonom zabrani ustaško znakovlje, rekao je da postoje različiti načini kako se može izaći na kraj s tim problemom našeg društva. Brine ih, kazao je, što ne razgovaraju ni o tim različitim načinima.

Pokušali su, istaknuo je Pupovac, učiniti sve da se ipak razgovara i da njihove kolege iz Koordinacije židovskih općina ne zauzmu takav stav, ali zasad nisu postigli rezultat.

Predstavnici vlasti i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista posljednji put okupili su se na zajedničkom obilježavanju proboja 2020. kada je Kraus izjavio da je došao pružiti ruku suradnje Vladi i vlastima kako bi riješili sve probleme i hipoteke koje sramote Hrvatsku u Europi i svijetu.

Prijašnjih godina antifašisti i predstavnici žrtava, uz izuzetak predstavnika romskih žrtava odbijali su nazočiti državnoj komemoraciji, protiveći se, kako su isticali, revidiranju povijesti Drugog svjetskog rata. Prošle godine proboj je obilježen u istom danu, ali u različito vrijeme zbog epidemioloških mjera.

U proboj iz logora krenulo je rano ujutro, 22. travnja 1945. posljednjih 600 zatvorenika a preživjelo ih je stotinjak.

Javna ustanova spomen područje Jasenovac prikupila je imena i podatke za 83.145 ubijenih žrtava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!