Ne prestaju reakcije na osmero uhićenih Hrvata u Zambiji

21.01.2023.

21:00

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Kazneni sud u Ndoli gdje se vodio postupak protiv hrvatskih posvojitelja

Kazneni sud u Ndoli gdje se vodio postupak protiv hrvatskih posvojitelja

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Osmero uhićenih Hrvata i dalje je u pritvoru u Zambiji jer još nisu ispunjeni svi uvjeti za njihovu obranu sa slobode. Iduće ročište održat će se u ponedjeljak. Za to vrijeme, njihov slučaj ne prestaje izazivati reakcije u Hrvatskoj. Oporbeni političari traže hitne odgovore institucija u vezi s međunarodnim posvojenjima, dok premijer tvrdi da cijeli slučaj treba gledati iz dva kuta.

- Idemo idemo razgovarati o našim procedurama ovdje i onome što je zakazalo u sustavu socijalne skrbi jer imamo informacije da kod brojnih međunarodnih posvojenja, bez obzira na to iz koje države dolaze, ako nije u sustavu konvencije, nije postojao niti nadzor niti sve ostale mjere koje je država morala provoditi. Očito nešto u sustavu socijalne skrbi ne funkcionira i to treba promijeniti, kazao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

- Vidi čuda, da sad odjednom trećina tih odluka ide baš na sud u Zlataru. Ono što je sada sasvim sigurno je da je potrebno sustavno prečešljati institucije i odgovornost u cijelom lancu. Što se tiče optuženika, to neka rješava zambijski sud, istaknuo je Nino Raspudić, Klub zastupnika Mosta. 

Premijer Andrej Plenković kazao je da postoje dva aspekta.

- Jedan je aspekt zaštita konzularna, pružanje pravne pomoći hrvatskim državljanima o kojima je riječ. Drugi je aspekt u Hrvatskoj, gdje se kao što znamo, provode sve aktivnosti da se preciznije utvrdi o čemu je tu točno riječi, je li kod tog postupka međunarodnog posvojenja bilo sve sukladno zakonima i propisu, izjavio je Plenković. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!