16:58 / 18.02.2018.

Autor: mm/Hina

"Ne radi se o izostanku podrške vladajućih, ni oporba se nije pretrgla da joj da podršku"

-

-

Foto: - / -

Provest će se još jedno glasovanje, a ako ni tada preostala kandidatkinja ne dobije dovoljan broj glasova, ponovit će se natječaj, smatra predsjednik Hrvatskog sabora.
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković komenitrajući povlačenje kandidature za novi mandat dosadašnje predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalije Orešković, rekao je da odluku o budućim koracima u ovom postupku mora donijeti Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Prem njegovu mišljenju, provest će se još jedno glasovanje, a ako ni tada preostala kandidatkinja ne dobije dovoljan broj glasova, ponovit će se natječaj.

Upitan da komentira navode Orešković kako joj je kompliment ako sadašnja politička garnitura smatra da je problematično što je radila proteklih godina, Jandroković je rekao da je njezino pravo da to smatra. Glasovanje je pokazalo da nije riječ samo o izostanku potpore vladajućih nego se očigledno ni oporba nije pretrgla da joj da podršku, kazao je.

Novinari su tražili i komentar na izjavu Orešković kako joj je neprihvatljivo gledište predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića da se može ići i u treći krug glasovanja i u novi natječaj jer bi to dovelo do dulje blokade rada Povjerenstva. Jandroković je rekao da Sabor odlučuje o mnogim dužnosnicima većinom glasova, da su se u ovom slučaju stvorile okolnosti za drugi krug, ali kako to ne znači da netko ne poštuje neovisnost institucija. Ne može se neovisnost institucija vezati samo uz jednu osobu jer tek to ne bi bilo demokratski. Poštovanje zakona i parlamentarne većine temelj je za funkcioniranje parlamentarnog sustava, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sabora.

Na pitanje je li stabilna HDZ-ova većina u Saboru, s obzirom na to da je za izbor Nataše Novaković za predsjednicu Povjerenstva nedostajao jedan glas, Jandroković je kazao da je to vrlo stabilna većina i da je tog dana, kad nije izglasovana predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, prihvaćeno 15 zakona uvjerljivom većinom, a izabrani su i drugi članovi Povjerenstva. Ovdje se radilo o odluci nekih zastupnika da ne podrže nijednu kandidatkinju, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!