17:26 / 31.12.2020.

Autor: Ana Barišin/Regionalni dnevnik/HRT

Ne slavite petardama, nije vrijeme za to!

-

-

Foto: - / -

Novi zakon štiti i ljude, a kako se bliži novogodišnja noć, zapitajmo se je li potrebno zvuk pjesama zamijeniti zvukom sirena.
Sabor je jednoglasno donio Zakon kojim se potpuno zabranjuje upotreba petardi i predviđaju se visoke novčane kazne za roditelje djece mlađe od 14 godina koja se njima koriste, zakon stupa na snagu tek 2. siječnja. Do tada na oprezu trebaju biti ljudi, ali i životinje.

Goran, Sandra i Nataša kao vlasnici ovih njuškica, svake godine u blagdansko vrijeme muku muče s istim problemom. Složni su u jednom.

- Za potpunu sam zabranu petardi, pogotovo na našim područjima, znamo svi što se događalo prije 30 godina i smatram da nije primjereno - kaže Goran Raičković.

S tim se slaže i Sandra Vakaj. Kaže da svog psa ne ostavlja samog za Novu godinu jer ga je jako strah petarda.

- Životinje su u strahu, sakrivaju se po kući, a ne znaju kamo će - dodaje Nataša Fafančel.

Dugoročan strah od petardi kod životinja uzrokuje bolesti, ali i uginuća, stoga veterinari savjetuju: - Čak idemo toliko daleko da se pišu i sredstva za smirenje od tableta za smirenje, neki pokušavaju jednostavno opuštati životinju, naći im prostor u stanu koji ih smiruje - kaže Silvija Hevrle Lovrić, dr. med. vet.

Nažalost, nisu pošteđene ni divlje životinje poput ptica. Poslije vatrometa nalaze se dosta često uginule životinje, što je zaista tragično.

No, tragedije bi se mogle u potpunosti izbjeći od 2. siječnja iduće godine kada dolazi do potpune zabrane uporabe pirotehničkih sredstava iz kategorije F2, F3 te redenika.

- Svakako treba napomenuti da se djeca mlađa od 14 godina ne smiju samostalno koristiti pirotehničkim sredstvima, a po novom zakonu je zapriječena kazna od 1000 do 3000 kn - napominje Zoran Kon, glasnogovornik PU osječko-baranjske.

Novi zakon štiti i ljude, a kako se bliži novogodišnja noć, zapitajmo se je li potrebno zvuk pjesama zamijeniti zvukom sirena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!