Ne smiruje se stanje u Podravini, Drava i dalje prijeti naseljima

08.08.2023.

16:59

Autor: Sanja Kos-Bojanić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Stanje u Podravini se ne smiruje, nabujala Drava prije tri dana izlila se iz korita, i dalje prijeti naseljima. Tijekom noći uspješno je obranjeno područje općine Hlebine. 

Zečji nasip koji je uz vatrogasce i građane pomogla graditi i vojska za sada je sačuvao naselja u toj općini od poplave. Ipak, otvaraju se nove točke kojima prijeti poplavljivanje. Drava je jučer probila put do nabujale Šoderice koja poplavljuje.

Jezero Šoderica naraslo je metar i pol i poplavilo prvi red stambenih objekata.

- Jutros od pet sati ne spavamo, sad su nas vatrogasci evakuirali, jer se više ne može, došla je do kuća prvi red, nemamo više kud, rekla je Tamara.

Postavljaju se vreće da voda ne poplavi i ostatak naselja. 

- Imamo stotinjak mještana koji žive na Šoderici i s njima sad suosjećamo s obzirom na to da već dva dana nemaju struju i još je u narednom periodu neće imati tako da ćemo i njima morati izaći u susret i osigurati im osnovne životne uvjete, izjavio je Ivan Sabolić, načelnik općine Legrad.

Do mještana samo čamcima

U susjednoj općini Drnje do mještana Dravske može se samo čamcima. Voda je u dvorištima, ali nije ušla u kuće. Prva do vode kuća je gospođe Biserke. 

- Nakon tri dana sam prvi put prespavala jedan i pol sat, onda sam se digla išla sam vatrogascima kave kuhati jer i oni su umorni od svega jer toga je previše svega, katastrofa, kazala je Biserka

- Trenutno je odsječena, ali mi se nekako nadamo da s obzirom na to da voda se povlači da će se možda čak i do kraja dana moći proći i cestom, poručio je Dejan Bojovski, iz HGSS-a.

Vodostaj i dalje viši od šest metara

Vodostaj Drave ne raste, ali niti ne pada i dalje je viši od šest metara. Drava koja se prelila u jezero Šoderica sada puni potok Gliboki i prijeti mještanima Torčeca.

- Od tri sata u noći aktivno nakon obilaska cijelog terena s mehanizacijom, ljudstvom braniti ovaj dio područja jer nam je cilj zadržati ovdje da voda ne ide nizvodno u Drnju, istaknuo je Petar Dombaj, načelnik općine Drnje.

Vatrogascima sa svih strana Koprivničko-križevačke županije pomažu i mještani Torčeca.

- Postoji mogućnost, a imamo dovoljne količine vreća i pijeska da postavimo linijski zaštitu kompletnog naselja, rekao je Zvonko Habijan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Poplavljeno je i nekoliko kuća u Sigecu, mještani su evakuirani i smješteni na sigurno.

- Situacija zaista nije dobra, nakon jučerašnjeg dana mislili smo da je najgore prošlo, ali vidljivo je da taj novi val koji dolazi iz Slovenije, Austrije eskalira, kazao je Darko Koren, Koprivničko-križevački župan.

Pred stanovnicima podravskih općina uz Dravu još je jedna neizvjesna noć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!