10:47 / 05.08.2019.

Autor: Melita Šare/HRT

Nebu pod oblake - priča o Krilima Oluje

-

-

Foto: - / -

U zraku se približe jedan drugomu i na manje od tri metra pri brzini većoj od 550 kilometara na sat. Posao su im vratolomije u zraku.
U zraku se približe jedan drugomu i na manje od tri metra pri brzini većoj od 550 kilometara na sat. Posao su im vratolomije u zraku. Za mnoge koji ih bojažljivo promatraju s tla - nezamislivo i suludo.

Šale se, u pubertetu su pa im i priliče takve akrobacije. Naime, prije 15 godina okupila se prva postava pilota od koje su poslije utemeljena Krila Oluje 5. kolovoza 2005.. U onome što rade, beskrajno povjerenje i apsolutno poznavanje svakog idućeg suletačeva poteza - nužno je.

- Dan kada je počela Oluja
- Knin: Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
- Neno, Pajo i Zoran - tri prijatelja koji su zajedno prošli cijeli rat 
- Slavonac koji je svoje bitke vodio na Velebitu

Kada je počela Oluja, Denis iz Trilja imao je samo 9 godina. Kao malen nije sanjao da postane pilot, ali sudbina je tako htjela. Za razliku od njega, Zadranin Goran Grgić oduvijek je želio postati pilot.

Kandidati za vojne pilote najprije moraju proći selekcijsko letenje. Ove godine uspješno ih je bilo 16, što je dobar broj. Nakon deset sati leta, učitelji, a to su upravo piloti Krila Oluje, brzo shvate tko je za nebu pod oblake, a tko nije.

Preuzmite aplikaciju HRT Vijesti!

Osim što im je posao oduzimati dah onima na tlu, njih trenutačno šest u postavi učitelji su letenja. I upravo mladi koji iskažu interes za to zanimanje, kao glavni razlog navode da su ih se kao male dojmile akrobacije Krila Oluje.

Pogledajte njihovu priču!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!