Neće biti mimohoda antifašista središtem Zagreba

09:14 / 18.06.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

"Besmrtni partizanski odjel" 2021. godine u Zagrebu

"Besmrtni partizanski odjel" 2021. godine u Zagrebu

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

"Besmrtni partizanski odred" - mimohod središtem Zagreba koji su hrvatski antifašisti planirali u sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe 22. lipnja, ove godine neće biti održan zbog nedostatka novca.

- Glavni razlog je nedostatak sredstava jer nemamo novca ni za redovne aktivnosti, kazao je Petar Raić, predsjednik Zajednice udruga antifašista grada Zagreba i Zagrebačke županije koja je sa Savezom antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) dosad održala taj mimohod tri puta - 2018., 2019. i 2021., dok je pretprošle godine bio odgođen zbog pandemije.

Dodao je i kako je za prvu manifestaciju bilo osigurano oko 50.000 kuna, dok su troškovi drugih dviju bili nešto manji - oko 30.000 kuna, što bi ove godine antifašističkim udrugama bio prevelik trošak.

S druge strane, Raić je za Hinu odbacio medijske napise da se ovogodišnji "Besmrtni partizanski odred" neće održati zbog Vladimira Putina, koji je organizirao agresiju na Ukrajinu, a budući da je ruski "original" te manifestacije, "Besmrtni puk", bila njegova zamisao, hrvatski antifašisti navodno su odlučili da ne žele biti povezani s ruskom agresijom.

"Besmrtni puk" je svojevrsna franšiza, a originalna se manifestacija prvi put održala u Rusiji 2012., u Tomsku, kao sjećanje na ljude koji su kao borci Crvene armije dali život u borbi protiv sila Osovine.

Posljednjih godina mimohod se proširio na više desetaka zemalja, ali i dalje ga svi čvrsto povezuju s vlašću u Rusiji, zbog čega je 9. svibnja u gotovo svim europskim državama izostao marš "Besmrtni puk", s iznimkom Srbije, gdje su u prvom redu nosili fotografiju Vladimira Putina i transparente sa slovom Z, kao podršku Rusiji u Ukrajini.

Iako se na stranicama SABA-e može pročitati prošlogodišnja poruka da se u Zagrebu mimohod "Besmrtni partizanski odred" održava od 2018. "po uzoru na manifestaciju 'Besmrtni puk' koja je prihvaćena u preko 80 zemalja svijeta i Europe", od ruskih organizatora se ograđuju od početka agresije na Ukrajinu.

Naime, Savez antifašističkih boraca i antifašista RH krajem veljače objavio je kako "invazija koju je pokrenula Ruska Federacija na teritoriju Ukrajine zaslužuje isključivo najžešću osudu".

Isticali su i da suosjećaju s ukrajinskim narodom "koje iščekuje period smrti, nasilja i brojnih drugih neizvjesnosti".

Zatražili su i da se ruska vojska povuče te da "neliječeni vođe rješavaju svoje komplekse i probleme na terapijama i u konferencijskim salama, a ne na račun ljudskih života".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!