"Neće biti velikih izmjena izbornog zakona, broj zastupnika isti"

04.04.2023.

13:58

Autor: T.V./HRT/Hina

Održana 24. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora

Održana 24. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković potvrdio je u utorak kako se neće ići u velike izmjene izbornog zakona, izvjesno je da će se prekrajati izborne jedinice, a broj zastupnika trebao bi ostati isti.

- Izvjesno je da će se raditi prekrajanje izbornih jedinica, neće se dakle ići u velike izmjene, nego ćemo postojeći sustav prilagoditi tome da svaki glas ima jednaku težinu, rekao je Jandroković novinarima nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Kazao je kako bi broj zastupnika, kojih je sada 151, trebao ostati isti. Vjeruje da će se izmjene Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor na prvom čitanju naći do ljetne stanke, dok bi drugo čitanje moglo biti na jesenskoj sjednici.

- Ima dovoljno vremena, bitno je da smo krenuli na vrijeme i da ćemo taj proces započeti sada, prije ljetne stanke, a okončati ga odmah nakon ljetne stanke, istaknuo je Jandroković.

Nije precizirao kada bi mogla početi obnova potresom oštećene saborske zgrade. Nakon prošlogodišnjeg odustajanja konzorcija izabranog za radove raspisan je natječaj za projektnu dokumentaciju, očekuje se da će do ljeta to biti definirano pa će se onda ići na raspisivanje natječaja za radove.

Jandroković je izvijestio da se saborsko Predsjedništvo suglasilo da se neki saloni u Saboru nazovu imenima žena iz hrvatske povijesti, odluka o tome vjerojatno će se donijeti na idućoj sjednici.

Za sada postoje formalni prijedlozi Socijaldemokrata i Kluba HDZ-a da saloni nose imena Savke Dapčević Kučar i Katarine Zrinske, a očekuje se i formalni prijedlog Marije Selak Raspudić da se jedan salon nazove po Kati Šoljić.

Predsjednik Sabora najavio je da nova saborska sjednica počinje u srijedu, 12. travnja, i trajat će 14 tjedana, do 14. srpnja. Na dnevnom redu za sada su 164 točke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!